Je bekijkt nu De regel van Billy Graham
Vangrail voorkomt botsingen of ongelukken. Bron: pexels-nextvoyage

De regel van Billy Graham

  • Bericht auteur:Willemien Gunnink
  • Berichtcategorie:The Pastors Wife
  • Laatste wijziging in bericht:27 september 2024
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Leestijd: 2 minuten

De regel van Billy Graham. Daar moest ik aan denken toen er opnieuw nieuws uit Amerika kwam over het aftreden van een bekend predikant. Hij had een ongepaste relatie met een vrouw. Mijn man en ik schrokken ervan. Het gaat hier om een sobere gereformeerde predikant. Geliefd vanwege zijn gedegen uitleg van de Schrift en zijn hart voor de eer van de Heere. En dan dit nieuws!

Wat is de regel van Billy Graham? Ontmoet, eet of reis niet alleen met iemand van het andere geslacht, met wie je niet getrouwd bent. Als bekend evangelist die veel van huis was, wilde hij op deze manier tegengaan dat hij overspel zou plegen of daarvan beschuldigd zou worden.

Mijn man en ik vinden dit wijs. Allebei voeren we geen hele gesprekken via de app, of brengen we een lange autorit door met iemand van het andere geslacht. Ook gaat mijn man niet alleen bij alleenstaande vrouwelijke kerkleden op pastoraal bezoek. We gaan samen, of ik ga. 

Dit klinkt misschien overdreven, je moet elkaar toch kunnen vertrouwen? Klopt, maar vertrouw je jezelf? Laten we twee dingen niet vergeten. Ten eerste, het vlees is zwak. Voddie Baucham zegt: “De wijste man, de sterkste man, en de meest godvrezende man uit de Bijbel vielen in seksuele zonden. Als ik denk dat ik daar boven sta, denk ik dat ik wijzer ben dan Salomo, sterker dan Simson en godvrezender dan David.” 

Ten tweede, de duivel gaat rond als een briesende leeuw, zoekende wie hij kan verslinden (1 Petr. 5:8). Een christelijk huwelijk breken is voor hem een schot in de roos. Het huwelijk is een beeld van Christus en Zijn kerk (Ef 5:22-33). Niet alleen wordt het gezin gebroken, maar ook wordt de Naam van de Heere gesmaad. Die afbreuk aan de eer van onze God moeten we koste wat kost voorkomen.

Is het dan zonde om alleen te zijn met iemand van het andere geslacht met wie je niet getrouwd bent? Nee, maar is het wijs (1 Korinthe 6:12)? Carpoolen bijvoorbeeld. ‘Dat kan toch geen kwaad,’ denk je. ‘Wij hebben een gezond huwelijk.’ Maar dagelijks die nabijheid en gesprekken, terwijl je wederhelft druk is? En hier is iemand die elke dag naar je luistert…

Of, iemand begeeft zich in een kwetsbare (pastorale) situatie. Je kunt zoveel voor die persoon betekenen, terwijl je thuis niet altijd gewaardeerd wordt. Een getrouwde man die zijn nummer geeft aan een jonge vrouw in nood en zegt, ‘je mag altijd contact met me opnemen’ – dat is geen zonde, maar is het wijs?

Het gaat in ons huwelijk niet alleen om onszelf. Het gaat ook om de eer van de Heere. Werken aan een gezond huwelijk en actief dit huwelijk beschermen – met de Billy Graham regel of op een andere manier – is geen slecht idee. Het is verstandig om niet te denken, ‘dat overkomt mij niet.’ “Zo dan, die meent te staan, zie toe dat hij niet valle” (1 Kor. 10:12).