Kreten op kleding

teksten op kleding
Leestijd: 3 minuten

Vorige zomer viel het me ineens op: bijna iedereen liep met een tekst op zijn shirt rond. En omdat ik veel met taal heb, ben ik een beetje een tekstenfreak. Gelukkig vroeg bijna niemand waarom ik zo staarde. Want ja, sommige teksten zijn zó lang, daar heb je even tijd voor nodig om ze te lezen. In dit artikel wil ik met je nadenken over teksten op kleding.

Keus genoeg
Er is keus genoeg tussen leuke en lelijke teksten op kleding. ”Happy day” is zo’n leuke. Je wenst jezelf en iedereen die voor je staat een gelukkige dag toe. Mooi toch? Van ”Spring dreams”, compleet met een takje mooie voorjaarsbloemetjes, word je ook blij. Als je je dag tenminste maar niet al te dromerig doorbrengt, want dan kan het lastig worden op school.

En wat dacht je van ”I’m thinking” als je graag praat? Lekker rustig even niks zeggen, geen weerwoord als je docent je straf geeft. Niets op tegen, tochI am not a morning person” is ook wel een handige. Dan weet de ander meteen dat hij niet zo tegen je moet kakelen, ’s morgensvroeg. 

Soms hullen mensen zich in shirts waar gewoon het merk op vermeld wordt, zoals Levi’s, la Femme of Tommy. Meestal zijn dat ‘no nonsens shirts’. Alleen letters, gratis reclame.

Wanneer en waarom?
Wanneer we in ons land met teksten op kleding begonnen zijn, heb ik nog niet kunnen achterhalen. In mijn jeugd –jaren zeventig en tachtig– zag je het nog niet veel. Hooguit bij iemand die erg op wilde vallen. Ik heb de indruk dat het de laatste tien jaar erg toegenomen is. En dat er bijna geen shirts zonder tekst meer te koop zijn.

Waarom zijn teksten op kleding zo hot?

  • Het is gewoon leuk.
  • Je valt lekker op, krijgt aandacht.
  • Je kunt het als demonstratiemiddel gebruiken, en ze dan prima zelf maken met textielverf.
  • Iedereen doet het, dus jij ook, anders val je buiten de boot. 
  • Alles zonder een tekst is zó sáái!

Niks op tegen?
En dus is er niks op tegen? Ho, wacht nog even! Ik ging googelen op teksten. Er kwam van alles voorbij. Wat te denken van: 
Sons of Anarchy” of ”Anarch
Als je geen ondergoed draagt, lach dan even naar me
Music is my GOD
Seks machine
I’m great in bed

Kun je als christen een shirt dragen met het woord anarchie? Misschien zegt het woord je niets, je keek naar het merk of de kleur van een shirt. Pak dan je telefoon er maar eens bij en zoek de betekenis op. Anarchie duidt op wetteloosheid. Daar past God dus niet bij… 

Ook veel andere teksten spreken van dezelfde wetteloosheid. Leg de Tien Geboden van de Heere er maar naast. Geen andere goden. Niet doodslaan. Niet echtbreken (dat gebod geldt echt niet alleen binnen het huwelijk, lees daarvoor zondag 41 van de Heidelbergse Catechismus maar). Niet begeren. Niet stelen. Wat denk je: God liefhebben met je hele hart en je naaste als jezelf, kan dat in een shirt dat iets geheel anders zegt? 

Christelijke teksten
Er is ook een andere kant. Want er zijn ook shirts te koop met Bijbelteksten. Of met de Naam Jezus erop. Moet je dat wél willen? Daarover kun je verschillend denken. Als evangelisatiemiddel is het misschien wel geschikt, zeker als je veel in contact met anderen komt, kan het aanleiding voor een gesprek zijn.

Tegelijkertijd is er ook hier een valkuil. Wat wil je met jouw tekst bereiken? De ander? Gods eer? Of wil je er stiekem mee laten zien dat jij goed bent, als christen, want kijk eens naar die tekst…!? Als het je daarom gaat, moet je er misschien niet mee beginnen. Want dan is de Naam van Jezus op jouw shirt niet meer dan een vloek. 

Ten slotte
Genieten van taal mag, ook op kleding. Maar bedenk tegelijk dat taal alles over jou zegt. En wees dus kritisch als je kleding met taal koopt. Op de tekst, maar ook op jezelf.


Dit is een aangepaste versie van een artikel dat eerder in Om Sions Wil verscheen.

Ook interessant

De weg vooruit is de weg terug

We zijn als samenleving het spoor bijster. Herculus moet in een Griekse mythe kiezen tussen Deugd en Ondeugd. We moeten terug naar

ogen, verbond

Commentaar: Aanstootgevend LHBT-activisme

Welk fatsoenlijk mens wil ongevraagd zijn neus gedrukt krijgen op naaktposters van een transgender als hij argeloos het gemeentehuis bezoekt? Of van