Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.
Excuses voor bezoek aan kerk
De Britse politicus Keir Starmer is in de media aangevallen vanwege een bezoek aan een kerk die „anti-lhbt” zou zijn. De leider van de Labour Party ging op Goede Vrijdag naar Jesus House for All the Nations, een kerk in Londen. In een video op Twitter prees hij de kerk als „prachtig voorbeeld” van hoe een kerk de maatschappij kan dienen in een pandemie. De gemeente heeft haar gebouw beschikbaar gesteld als vaccinatiecentrum en runt een voedselbank.
Op de video kwam een storm van kritiek, want de kerk houdt vast aan Bijbelse normen over huwelijk en seksualiteit. Daar was de gemeente al eerder op aangevallen door lhbt-activisten en een aantal journalisten. Ook leden van zijn eigen Labour Party vielen Starmer aan. Daarop zei hij de video te zullen verwijderen (wat blijkbaar niet helemaal gelukt is) en spijt te hebben van zijn beslissing om de kerk te bezoeken.
De situatie leidde in christelijke kring tot verontwaardiging. Hans Frinsel schreef er bijvoorbeeld over: „O ja, er is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Maar die vrijheid geldt alleen als men bereid is zijn eigen godsdienst als folklore te behandelen in plaats van diepgewortelde overtuiging.”
Verbod op transitie minderjarigen
Arkansas verbiedt als eerste Amerikaanse staat geslachtsveranderende operaties en hormoonbehandelingen voor minderjarigen. Dat schrijft onder meer het Reformatorisch Dagblad. De American Civil Liberties Union, een burgerrechtenbeweging, hekelt het verbod en spreekt over een discriminerende kruistocht tegen transgenderjongeren.
Zeker zestien andere staten overwegen vergelijkbare wetgeving.
Afschuwelijk protest in Sydney
Een feministische groepering heeft op zondag 21 maart in de Australische stad Sydney een protest georganiseerd op de stoep voor de St. Mary’s Cathedral. Dat schrijft Disrn.com. De actie viel samen met World Down Syndrome Day. Dat is een door de Verenigde Naties erkende dag die in het leven geroepen is om het bewustzijn over het syndroom van Down te vergroten.
De vrouwen in Australië protesteerden „tegen pogingen om het leven van mensen met het syndroom van Down te redden.” Ze riepen ook: „We will win, put the fetus in the bin” – wij zullen winnen, stop de foetus in de prullenbak.
Rechtszaak tegen christelijke scholen
Een groep van 33 (oud-)studenten van door de staat betaalde christelijke hogescholen en universiteiten in Amerika hebben een rechtszaak aangespannen tegen het Department of Education. Ze beweren dat het Amerikaanse ministerie van Onderwijs de grondwet heeft geschonden, omdat ze religieuze onderwijsinstellingen de vrijheid geven om „seksuele en genderminderheden te discrimineren.”
Die ‘vrijstellingen’ hebben scholen sinds 2015, toen het ‘homohuwelijk’ in de grondwet werd opgenomen. Onder meer PJ Media schrijft over de zaak die de naam ”Hunter et al. v. Department of Education” draagt.
Meerderheid Republikeinen voor ‘homohuwelijk’
Voor het eerst is een meerderheid van de Amerikaanse Republikeinen voor het ‘homohuwelijk’. Dat blijkt uit onderzoek van het Public Religion Research Institute waar Disrn.com over schrijft.
Van alle Amerikanen steunt volgens het onderzoek 67 procent het ‘homohuwelijk’: 76 procent van de Democraten, 51 procent van de Republikeinen. Zo’n 42 procent van de Amerikaanse bevolking staat vierkant achter een strikt pro-lhbt-beleid.