Nieuwe Hongaarse wet voor veel Europeanen een steen des aanstoots

Leestijd: 3 minuten

Een ruime meerderheid van het Hongaarse parlement heeft dinsdag 15 juni voor een wetsvoorstel gestemd dat jongeren moet beschermen tegen „promotie” van homoseksualiteit en informatie over genderidentiteit en geslachtsoperaties. De nieuwe wet zorgt voor veel boosheid en kritiek.

De wet is donderdag 24 juni van kracht geworden. Sindsdien is het in Hongarije niet meer toegestaan om informatie over homoseksualiteit en transgenderisme aan jongeren tot 18 jaar aan te bieden. Boeken, films, campagnes en lesmaterialen waarin deze thema’s naar voren worden gebracht zijn dan verboden. Op deze manier wil premier Viktor Orbán „het welzijn van jongeren” beschermen.

In aanloop naar de stemmingen over het wetsvoorstel waren er al veel protesten in Hongarije. Duizenden gingen in hoofdstad Boedapest de straat op. Volgens de betogers schendt de wet de grondrechten van kinderen en families. „Hiermee durven kinderen straks niet meer uit de kast te komen”, sprak een leidster van een kinderopvang tegen persbureau Reuters.

Veel media en politici bestempelen de wet als een „anti-homowet” of „anti-lhbti-wet.” Hoogwaardigheidsbekleders in Nederland en Europa uiten hun ongenoegen. Demissionair minister-president Mark Rutte vindt de wet bijvoorbeeld „achterlijk, onacceptabel en verschrikkelijk.”

Europese Unie
Veertien Europese landen (België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zweden) tekenden een verklaring waarin de wet wordt veroordeeld. „Inclusiviteit, menselijke waardigheid en gelijkheid zijn kernwaarden van onze Europese Unie, en wij mogen geen compromissen sluiten over deze principes”, stellen de landen. 

De Europese Commissie is furieus. Voorzitter Ursula von der Leyen heeft aangekondigd een strafprocedure tegen Hongarije te starten. De antihomowet druist volgens haar tegen de fundamentele waarden van de EU in. Of die procedure er echt komt, is nog onduidelijk. Een dergelijk proces kan veel tijd in beslag nemen.

Het ziet er niet naar uit dat de Hongaarse regering door alle dreigementen van standpunt zal veranderen. CIP.nl sprak met András Kocsis, ambassadeur van Hongarije in Nederland (klik hier voor het hele interview). Volgens hem is de ophef over de nieuwe wet overtrokken. „Hongarije heeft de mogelijkheid voor homo’s om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. We vinden echter dat het huwelijk tussen man en vrouw een heilige instelling is. Daar leggen wij dus ook de nadruk op. Wij hebben niets tegen lhbti’ers, geloof niet wat de mainstream media daarover schrijven. In Hongarije mogen volwassenen echt zelf bepalen hoe zij hun leven inrichten.”

Volgens Kocsis staat de Hongaarse overheid pal voor het joods-christelijke gedachtegoed. „De eerste regel van ons nationale volkslied luidt: ‘God, zegen de Hongaren.’ Onze grondwet begint en eindigt ook met God. We zijn er erg dankbaar voor dat, toen de Hongaarse staat werd opgericht, het gebaseerd is op het christendom. Daarbij geldt voor elk overheidsorgaan dat het de christelijke cultuur moet beschermen. Ik denk dat we het enige land zijn dat dit heeft opgenomen in haar grondwet.”

UEFA
Veel ophef is er ook naar aanleiding van een actie tijdens de EK-wedstrijd Duitsland-Hongarije. Het duel werd woensdagavond 23 in de Allianz Arena in München gespeeld. De gemeenteraad van de stad in het zuiden van Duitsland had graag gezien dat het stadion tijdens de wedstrijd verlicht werd in de kleuren van de regenboog. Als protest tegen de Hongaarse wet. Een verzoek aan de Europese voetbalbond tot deze actie ving bot. De UEFA staat „politieke uitingen” tijdens voetbalwedstrijden niet toe.

Op sociale media riep deze uitspraak van de UEFA veel verontwaardiging op. Velen vinden het verwerpelijk dat de bond inclusie en diversiteit zegt te promoten, maar deze actie niet steunt. Volgens demissionair minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag, had de UEFA „normerend moeten zijn in kwesties als de rechten van lhbti’ers.”

Overdreven
Een aantal Nederlandse politici die EU-kritisch zijn, vinden alle ophef over de wet overdreven en misplaatst. Roelof Bisschop van de SGP vindt bijvoorbeeld dat Nederland zich niet moet bemoeien met een wet die in „de soevereine staat” Hongarije door het parlement is goedgekeurd.

Meer buitenlands nieuws

Weerstand tegen nieuwe Franse genderrichtlijn

De Franse krant Le Point heeft een open brief gepubliceerd van voorzichtige clinici en onderzoekers die protesteren tegen een conceptrichtlijn voor genderbevestiging die minderjarigen vanaf 16 jaar dezelfde snelle

Kerk neemt initiatief voor digitaal vasten

Pastor Darren Whitehead van de Church of the City in de provincie Nashville (Tennessee) nam het initiatief voor een ‘Digital Fast’, zo meldt Christian Today.