Over de grens: Gratis ivf voor Spaanse transgenders & rechtszaak christelijke ondernemers VS

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Gratis ivf-behandeling voor Spaanse transgenders
Spanje gaat vruchtbaarheidsbehandelingen voor transgenders vergoeden. Het gaat daarbij om transgenders met vrouwelijke geslachtsorganen. Ze kunnen vanaf nu voor een ivf-behandeling terecht in het nationale gezondheidssysteem. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad. Ook hervat het Zuid-Europese land de dekking van een zogenoemde ivf-behandeling voor alleenstaande en biseksuele vrouwen en lesbiennes.

In 2014 had de toenmalige regering de vergoeding beperkt tot vrouwen die een mannelijke echtgenoot of partner hebben. De nieuwe stap maakt deel uit van het streven van de socialistische regering naar gelijkheid. „Dit is een mijlpaal”, aldus minister van Volksgezondheid Carolina Darias. Ze noemde Spanje een wereldleider op het gebied van volksgezondheid en rechten voor vrouwen en voor de zogenoemde lhbt-gemeenschap.

Rechtszaak om verplichte bijdrage bij transitie werknemer
Christelijke ondernemers in de Verenigde Staten zijn twee weken geleden een rechtszaak tegen de regering begonnen omdat ze via de ziektekostenverzekering mee moeten betalen aan de kosten voor ‘geslachtsveranderingen’ van werknemers, schrijft onder meer The Christian Post. Ze vinden dat de overheid grondwettelijke grenzen overschrijdt door bedrijven te verplichten financieel bij te dragen aan de behandeling van werknemers die in transitie willen. Hiermee voelen de christelijke ondernemers zich gedwongen mee te werken aan iets dat tegen hun geweten en geloofsovertuiging ingaat.

Emiraten verruimen huwelijkswetten
De sjeik van de Verenigde Arabische Emiraten heeft afgelopen zondag een decreet ondertekend, waardoor niet-moslims nu ook de wettelijke mogelijkheid hebben om in het land te trouwen, scheiden en de ouderlijke macht over kinderen te krijgen, aldus persbureau Reuters. Wetten over huwelijk en echtscheiding waren tot voor kort gebaseerd de islamitische sharia, maar die worden nu steeds liberaler, omdat de golfstaat aantrekkelijk wil blijven voor buitenlandse ondernemers. Homoseksualiteit en het ‘homohuwelijk’ zijn in het land niet toegestaan.

Meer buitenlands nieuws

Weerstand tegen nieuwe Franse genderrichtlijn

De Franse krant Le Point heeft een open brief gepubliceerd van voorzichtige clinici en onderzoekers die protesteren tegen een conceptrichtlijn voor genderbevestiging die minderjarigen vanaf 16 jaar dezelfde snelle

Kerk neemt initiatief voor digitaal vasten

Pastor Darren Whitehead van de Church of the City in de provincie Nashville (Tennessee) nam het initiatief voor een ‘Digital Fast’, zo meldt Christian Today.