Over de grens: Franse taalstrijd & docent wint rechtszaak tegen transgenderbeleid

Leestijd: 2 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert tweewekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Frans debat over genderneutraal voornaamwoord
Franstaligen zijn verdeeld over het feit dat het prestigieuze woordenboek Le Petit Robert een genderneutraal persoonlijk voornaamwoord heeft geïntroduceerd. Dat schrijft Trouw.

Naast het mannelijke ”il” en het vrouwelijke ”elle” definieert het woordenboek nu ook het genderneutrale woord ”iel”.

Dat leidde tot verontwaardiging bij een heel aantal Fransen, inclusief politici. „De inclusieve schrijfwijze is niet de toekomst van de Franse taal”, aldus parlementariër François Jolivet op Twitter. De uitgeverij van het woordenboek laat weten dat het woord slechts is toegevoegd omdat het in de taal voorkomt.

Leerling geschorst om bewering dat er maar twee geslachten zijn
Een Amerikaanse leerling van Exeter High School in New Hamphshire is geschorst van een atletiekwedstrijd nadat hij tegen medestudenten beweerde dat er maar twee geslachten bestaan. Dat schrijft The New York Post.

De jongen deed de uitspraak nadat hij in de bus met vrienden een gesprek had over de moeilijkheid om voornaamwoorden te gebruiken voor personen in het Spaans. De Spaanse taal kent mannelijke en vrouwelijke meervouden.

Een vrouwelijke medestudent hoorde dat gesprek en droeg aan dat er meer dan twee geslachten waren. De jongen weerlegde haar uitspraak met de stelling dat er maar twee geslachten zijn. Er ontstond een discussie, die aanleiding vormde voor de schorsing.

De student diende een juridische klacht in tegen de school. Zijn christelijke advocaat deed een beroep op de vrijheid van godsdienst en betoogde dat de jongen een katholieke overtuiging uitdroeg. Daarin zou hij niet mogen worden beperkt.

Amerikaanse docent wint rechtszaak over transgenderbeleid
De Amerikaanse docent Tanner Cross, die lesgeeft op Leesburg Elementary School, heeft een rechtszaak gewonnen waarin hij zich verzette tegen het genderbeleid van de school. Dat meldt CIP.

Volgens het nieuwe beleid van de school moeten leerlingen aangesproken worden bij de naam en sekse die ze zelf kiezen. Daarnaast zouden leerlingen zelf mogen weten van welk toilet ze gebruik willen maken.

Tanner stelde dit beleid uit religieuze overtuiging niet te willen volgen. Daarop werd hij geschorst en was hij bang voor ontslag. De rechter bepaalde nu echter dat de schorsing uit zijn dossier verwijderd moet worden.

Eerder zei Tanner al dat hij van zijn leerlingen hield, maar dat hij allereerst God diende en niet tegen zijn leerlingen wilde liegen.

Duitse Katholieke geestelijke stapt op om gendertaal
De voorman van de Duitse Taalvereniging heeft zijn lidmaatschap van de Rooms Katholieke Kerk opgezegd omdat hij in de kerk het gebruik van ‘gendertaal’ zag toenemen. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Volgens Walter Krämer zou de kerk zich op die wijze vervreemden van haar leden. Hij noemt als voorbeeld het besluit van het centraal comité van de roomse kerk in Duitsland om zichzelf te beschrijven als een organisatie voor mannelijke, vrouwelijke en non-binaire leken.

De directe aanleiding voor Krämers vertrek is een brochure van het bisdom Hildesheim. Die ging over ”Gendergevoelige taal”. Krämer is van mening dat de brochure een „waardeloos toegeven aan de schommelende tijdgeest” is en wil daarom de kerk niet langer financieel steunen. Wel blijft hij naar eigen zeggen verbonden met de Rooms Katholieke Kerk als gemeenschap van gelovigen.


Gepubliceerd: 24-11-2021

Meer buitenlands nieuws

Australië strijdt over puberteitsremmers

De Australische staat Queensland stelde op 28 januari een verbod in. Nieuwe minderjarigen met genderdysforie mochten niet langer behandeld worden met puberteitsremmers en cross-sex geslachtshormonen,

Genderwetgeving in de VS

In de Amerikaanse staat Kansas stemden Republikeinse wetgevers op 18 februari om het veto van Democratische gouverneur Laura Kelly op een wetsvoorstel dat gendermedicalisering van minderjarigen verbiedt,

Canadees onderzoek bevestigt Cass-report

Twee nieuwe onderzoeken van de Canadese McMaster University hebben de resultaten van het Cass-onderzoek bevestigd. Het gerenommeerde instituut kan geen bewijs van effectiviteit vinden voor

Argentinië verbiedt gendermedicatie

President Javier Milei  van Argentinië, heeft op 6 februari het besluit getekend om geslachtsveranderende medicatie voor jeugdigen te verbieden, aldus Gender Clinic News. Afgelopen maand