Taylor Swift, slaaf van succes en geld

Taylor Swift, persoon van het jaar 2023_Times
Leestijd: 4 minuten

Popartieste Taylor Swift is deze week uitgeroepen tot persoon van het jaar door het tijdschrift Time. Het leven van Taylor Swift is een waarschuwing dat ‘succes’ en ‘geld’ ook ‘Bijbelgetrouwe’ gezinnen kan verleiden.

Niet alleen Bijbels Beraad houdt zich bezig met man & vrouw thema’s. Veel popmuziek draait om ‘reproductieve thema’s’, zoals de Engelsen dat eufemistisch zeggen. Afgelopen week werd bekend dat Taylor Swift in Nederland en wereldwijd de meest beluisterde popartiest is. Verrassend is dat Taylor Swift, die opgroeide in de Biblebelt van Amerika, financieel de meest succesvolle zanger ter wereld is. Dit jaar leverde haar “Eras tour” meer dan 1 miljard dollar winst op. Deze tour voegde meer dan 4 miljard toe aan het bruto nationaal product van de Verenigde Staten.

Een geheim van het succes van Swift is dat ze de onzekerheden en verlangens van gewone mensen weet aan te spreken. Aanvankelijk kwam ze uit de wereld van de country & western muziek en waren haar liedjes gericht op onzekere meisjes, die naar romantische liefde verlangden. Haar song “You belong with me” keert zich tegen meisjes die jongens aan de haak proberen te slaan met seks en uitdagende kleren. Het laat jongens zien dat dit geen goede relaties voor de lange termijn oplevert, maar dat ze op een andere manier naar meisjes moeten kijken. Hoewel de videoclip sensueel en suggestief verpakt was, was de boodschap er een van common sense (=gezond verstand). 

Is Taylor Swift christen?

Inmiddels is dat veranderd. Taylor Swift raakt uitgesprokener in haar woorden en kleding. Hoewel Taylor Swift jarenlang zeer privé was over haar geloofsovertuigingen, is onlangs een tape opgedoken waarin zij cultureel gesproken claimt christen te zijn. Voor haar betekenen christelijke waarden: tegen president Trump zijn en LHBT ondersteunen, zo zei ze erbij. Haar jongste tour kreeg een New Age boodschap waarin magie een belangrijke rol speelde.

Ook de kleding veranderde. Bij publieke optredens werden de rokken steeds korter. Tijdens de ‘Eras-tour’ dit jaar sprong Swift rond in een badpak. Dat bedekt immers alle privé lichaamsdelen. Kennelijk kun je daar anno 2023 in rondlopen zonder conservatieve volgers van je te vervreemden. Hier zijn overeenkomsten te vinden met de kledingdiscussies op christelijke scholen. Die lijken meestal beheerst te worden door de vraag: “Hoever mogen we gaan?”. Niet: Hoe kunnen we Christus eren door onze kleding in de activiteit waarmee we bezig zijn? Als die laatste vraag niet gesteld wordt, moeten we aan zelfonderzoek doen. Ons afvragen hoe en voor wie/Wie we leven.

Biblebelt

Taylor Swift staat symbool voor de spanning die jongeren op de Biblebelt ervaren. Er is vaak sprake van cultuurchristendom waarbij hoofd en hart gemist wordt. Het geloof is slechts een onderafdeling van een materialistische samenleving. Het geloof in Jezus gaat samen met een wereldse levenspraktijk. Religieuze woorden zijn inhoudsloos geworden door het leven van mensen die zich wel christen noemen.

Om Swift te begrijpen, is het belangrijk om te beseffen dat haar eerste serieuze liefdesrelatie met Joe Jonas was. Hij groeide op in een pinkstergemeente, deed aan zendingswerk, en verkocht miljoenen platen met de Jonas Brothers.  Joe was het toonbeeld van werelds succes. Hij maakte mensen blij met muziek en kon toch de brave, christelijke jongen zijn. Taylor Swift zag alleen maar sterren, zonder de nacht, en ging een (te) intensieve relatie met hem aan. Zij ging klaarblijkelijk uit van een levenslang commitment. Hij dumpte haar echter via een berichtje op de telefoon toen hij op haar uitgekeken was. Daarna volgde een lange serie van vriendjes, hoewel Taylor Swift tot nu toe ongetrouwd is gebleven.

Twee lessen

We kunnen twee lessen trekken uit het succes van Taylor Swift. Nummer 1: de wereld van popmuziek en het podium is niet neutraal. Een vorige generatie christelijke ouders liet hun kinderen bijvoorbeeld luisteren naar Britney Spears, omdat die zei te geloven in het christelijk huwelijk en maagdelijkheid. Inmiddels doet ze dat niet meer. Haar dit jaar verschenen autobiografie “The Woman in me” is een cursus Brokken maken van je leven.

Andere ouders zeiden: je moet jezelf als christelijke meisje niet het middelpunt van begeerten proberen te maken. Zelfs ‘gospelzangeres worden’ is geen goed recept voor een levenslang huwelijk. Daarvan getuigen de lijsten met gescheiden zangeressen die op het internet de ronde doen. Die ouders hadden gelijk. Het is ook een waarschuwing aan mannen. De geschiedenis van Hill Song in Australië laat zien dat wie de kerk gaat bedrijven als een popconcert, met een podium waar mensen centraal staan “in de naam van Jezus”, ook de gevolgen van de wereld van de popmuziek de kerk binnenhaalt.

Les nummer 2: Ook jongeren die zeggen christen te zijn kunnen elkaar beschadigen. Het is niet genoeg om belijdenis te doen van waarheden. Het trof me in de comments onder een filmpje over het christen zijn van Swift, dat veel christelijke jongeren bezwaar maakten. Ze zeiden: “Wie zegt dat Taylor Swift een christen is, heeft niks van het geloof begrepen!” Een moslim reageerde: “Ik ben blij om te zien dat er nog christenen zijn die voor waarden staan en zich tegen de troep verzetten die over Amerika wordt uitgestort. Volhouden!”

Inderdaad. Opgroeien op de Biblebelt maakt niet immuun voor de zuigkracht van glitter, glamour en glorie. Die blijkt ook daar steeds weer te sterk voor mensen. Wie zijn loopbaan meent te kunnen maken op de ‘Vanity Fair’ (=IJdelheidskermis), ondervindt vroeg of laat dat het sterke schoenen zijn die de weelde kunnen dragen. Echt geloven heeft alles te maken met onze levensstijl, voorkomen, gedrag en prioriteiten. Die laten zien waarvoor we leven. Zoals de Heere Jezus zegt in het evangelie: “Want wat baat het een mens, zo hij de gehele wereld gewint en lijdt schade zijner ziel?” (Matt 16:26).


Gepubliceerd: 07-12-2023

Ook interessant

Schijnwereld 

Ik geloof dat God de mens mannelijk en vrouwelijk schiep. Volgens sommigen leef ik daarom in een schijnwereld…

Dijkwachters gevraagd!

‘Het wassende water’ is de titel van een roman van Herman de Man. Zoals stijgend water dijken bedreigt, geldt dat ook voor

boek

Recensie: Sprookjesboek

René Erwich, hoogleraar praktische theologie, en Almatine Leene, predikant in de GKv, vatten een paar jaar geleden het plan op om de