Leestijd: < 1 minuut
Toonaangevende transgenderartsen geven toe dat puberteitsblokkers niet zo ‘omkeerbaar’ zijn. Veel wetenschappers en media hebben betoogd dat het effect van puberteitsblokkers wel omkeerbaar is. Als je stopt met de inname, kan je lichaam de schade nog herstellen, was de gedachte. Dit blijkt op allerlei gebied niet het geval te zijn, zo schrijft The Daily Wire. Een korte opsomming:
- Calcium is nodig voor de botopbouw. Door puberteitsblokkers blijft het niveau hiervan te laag. Als je op 22-jarige leeftijd stopt met puberteitsblokkers, heb je tot ongeveer je 25e jaar tijd om dat te herstellen. Daarna stopt de calciumopbouw in je botten. Een te lage calciumvoorraad kan leiden tot osteoporose.
- De hersenontwikkeling bij tieners is cruciaal. De herbedrading zorgt ervoor dat kinderen volwassen worden, oorzaak- en gevolg beter gaan inschatten en verantwoordelijkheid kunnen gaan dragen. We weten nog onvoldoende wat dit op de lange termijn doet met kinderen.
- De gevolgen van puberteitsblokkers op leervermogen, intelligentie e.d. is nog niet goed onderzocht.
- Puberteitsblokkers zorgen ervoor dat er onvoldoende geslachtsweefsel groeit. Er wordt minder sperma ontwikkelt en de rijping van eicellen vertraagt, waardoor de vruchtbaarheid vermindert.
- Puberteitsblokkers en geslacht overschrijdende hormonen brengen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.
Deze waarschuwingen van toonaangevende artsen zouden in de media vaker gehoord moeten worden.