Je bekijkt nu Boekpresentatie Gods goede orde

Boekpresentatie Gods goede orde

Leestijd: 4 minuten

Een leesbaar handboek, dat was het ideaal van dr. Maarten Klaassen. Dit vertelde hij tijdens de boekpresentatie van ‘Gods goede orde’. Of dit met 1243 voetnoten gelukt is? Volgens de lector van Bijbels Beraad MV helpt dit de lezer om zich verder in de thematiek te verdiepen.

Op 23 mei 2024 druppelden langzaam ca. 130 mensen de kapel binnen van Hebron Missie in Amerongen. Na een welkom door de gastheer, Steef Post, opent ds. G.W.S. Mulder met een meditatie over Openbaring 21:1-8. In het tweede vers van dit hoofdstuk gebruikt Johannes de metafoor van een bruid, die voor haar man versierd is. Deze beeldspraak refereert aan een bekend fenomeen, namelijk het huwelijk. Op deze manier bevestigt Johannes dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en vrouw. Zo is Gods orde bedoeld. Volgens de predikant is de versiering van deze Bruid, de Gemeente van Christus, niet door haarzelf uitgezocht. Christus heeft deze voor haar gekocht.

Dr. M. Klaassen licht toe hoe het boek is opgebouwd.

“Dit is geen handboek pastoraat”

S.D. Post stelde vervolgens enkele vragen aan de auteur over de totstandkoming van het boek. Klaassen gaf een kort overzicht van het boek. Hoofdstuk 1 (de Scheppingsorde) en hoofdstuk 2 (de theologie van het lichaam) vormen samen de basis voor de rest van het boek. In de volgende hoofdstukken gaat hij in op man/vrouw/gender (3), het huwelijk (4), seksualiteit, met daarbij kinderloosheid en homoseksualiteit (5) en tenslotte het gezin (6).

Op de vraag of de duidelijke stellingname in het boek niet afstotend werkt voor mensen die met deze thema’s worstelen, geeft dr. Klaassen voorzichtig en duidelijk antwoord. “Dit is geen handboek pastoraat. Voordat je pastoraat verleent, moet je eerst een duidelijke ethiek hebben. Anders kun je geen richting wijzen. Tegelijkertijd moeten we geen tegenstelling maken die er niet is. De waarheid wordt tegenwoordig snel als hard gezien. Maar Paulus roept ons steeds op om de waarheid te betrachten in liefde.” Dit handboek wil voorzien in een ethische basis die pastors helpt om hun pastoraat gefundeerd vorm te geven.

“Uitzien naar het volmaakte”

Vier mensen zijn gevraagd om een inhoudelijke, kritische reactie op het boek te geven. Prof. dr. W. van Vlastuin trapt af. Naast enkele positieve punten, stelt hij de vraag hoe relatief de scheppingsorde is. In de eeuwigheid is er geen rustdag en ook geen huwelijk meer. Ds. Klaassen reageert hier later op: “Alles in de schepping ziet uit naar het volmaakte dat komen zal. Straks gaat de Kerk in de eeuwige rust. Straks is de Kerk getrouwd met haar Bruidegom Christus. Dan komt de ingestelde orde tot haar doel.”

Christine Stam-van Gent kent Maarten nog van de studententijd. Ze memoreert hoe goed ze toen samen konden discussiëren over allerlei thema’s. Nu vindt ze het echter vaak lastig om bij te dragen aan theologische discussies. Mannen zijn beschermend door stevige principes als muren op te bouwen. Hier schuilt volgens haar echter een gevaar. De gedachte dat man en vrouw complementair zijn (o.a. pg.86) zou daarom volgens haar ook in theologische discussies zichtbaarder moeten zijn. Volgens de lector is Bijbels Beraad MV bezig een werkgroep te starten, bestaande uit mannen en vrouwen, om deze thematiek praktisch verder te doordenken.

Q&A met de vier sprekers.

Dr. A.A.A. Prosman vraagt zich af waarom de auteur de schepping een 7 en het huwelijk een 8 of een 9 lijkt te willen geven. Daarnaast verschilt hij met dr. Klaassen van mening over de zonde van Sodom. Hij stelt namelijk dat de zonde van Sodom uit hoogmoed, zatheid van brood en stille gerustheid bestaat (Ezechiël 16:49). Hierop reageert de auteur dat in vers 50 gewezen wordt op het doen van ‘gruwelijkheid’, een woord dat in de Bijbel bijna altijd gebruikt wordt voor seksuele zonden.

Tenslotte plaatst mr. J.H. van Dijk de kritische kanttekening dat het gezin er in het boek te bekaaid vanaf komt. De notie dat ouders eindverantwoordelijk zijn voor hun kinderen, mag volgens hem niet betekenen dat ze perfect organiseren dat kinderen van school naar de buitenschoolse opvang gaan en tenslotte nog door ouders in bed worden gelegd. Dr. Klaassen geeft deze kritiek ruiterlijk toe. Hij heeft het thema toegevoegd aan zijn boek om compleet te zijn. Tegelijkertijd blijven er over dit thema nog heel wat vragen openstaan die verder doordacht moeten worden.

René Heij (uitgeverij De Banier) overhandigt het eerste boek.

Vervolg

Laurens van der Tang, voorzitter van Bijbels Beraad MV, memoreert hoe het boek tot stand gekomen is. Terugkijkend op deze bijeenkomst ziet hij echter dat er nog veel werk ligt. Voor een deel zijn er al plannen om dit op te pakken. Zo is er het voornemen om een tweede boek te schrijven over man, vrouw en seksualiteit door de kerkgeschiedenis heen. Een derde boek zou moeten gaan over de pastorale praktijk. Verder onthult hij dat er het voornemen is om twee keer per jaar een boekje te laten verschijnen over een deelthema, waarin de belangrijkste praktische vragen rond een thema besproken worden.

Tijdens de pauze werden al veel boeken verkocht. Er zijn er echter nog genoeg over om D.V. tijdens de conferentie op 26 juni nog een exemplaar te bemachtigen.

De boekentafel was na afloop nagenoeg leeg.

Lees ook het verslag in het RD of op CVandaag.