Vrouwen economisch steeds zelfstandiger

Carrièrevrouw. Bron: Freepik, Pressfoto
Leestijd: 2 minuten

Volgens de Talent Monitor verdienen vrouwelijke zzp’ers inmiddels vrijwel evenveel als hun mannelijke tegenhangers, aldus het Reformatorisch Dagblad. Sinds 1970 worden vrouwen niet meer automatisch ontslagen bij een huwelijk. Veel vrouwen stopten met hun baan als ze moeder werden. Ook dit is steeds minder geworden. Alleen de loonontwikkeling van vrouwen bleef nog steeds achter bij mannen. Sinds de coronaperiode is het verschil minimaal geworden. Let wel, het gaat hier over zzp’ers. Het verschil tussen mannen en vrouwen die in loondienst zijn, is nog wel groter.

De economische zelfstandigheid van de vrouw heeft raakvlakken met de discussie over de rolverdeling tussen man en vrouw en de vraag of zij leidinggevende posities in mag nemen. Op CVandaag verscheen een reactie op een uitspraak van ds. Klaassen. In een interview met het RD stelde hij: “Als jij je dochter bedrijfs- of bestuurskunde laat studeren, moet je niet vreemd opkijken als ze straks leiding wil geven in een bedrijf of in het publieke domein”. Volgens Maaike Harmsen is het streven naar hiërarchie tussen man en vrouw in gezin en samenleving juist iets wat in de Bijbel bestreden wordt. De Bijbel stelt man en vrouw juist op gelijk niveau, waarmee ze tegen de eeuwenoude tijdgeest ingaat om vrouwen te beperken en te kleineren.

In een podcast van CVandaag (v.a.19:25) deelt André Knevel de stellingname dat het gezin veelal niet meer de aandacht en de prioriteit krijgt die het nodig heeft. Hij wil onderstrepen dat het gezin echt de hoeksteen is van de samenleving, waar ook de eerste verantwoordelijkheid van de ouders, en met name de moeders, ligt. Dat vrouwen wel mogen werken, maar geen leiding mogen geven in een bedrijf, noemt hij inconsistent.

Op de vraag of er geen kloof ontstaat tussen ‘geharnaste uitspraken’ en de gangbare visie van een grote groep christenen, antwoordt Knevel dat we steeds minder gewend zijn aan zulke heldere stellingnames, waardoor we ons er ongemakkelijk bij voelen en waardoor ze meer opvallen.

In het Reformatorisch Dagblad schrijft Esther Karels-Boonzaaijer een recensie over Gods goede orde. Zij benoemt hierbij dat Klaassen op dit punt genuanceerd schrijft dat er meerdere zienswijzen mogelijk zijn.


Lees meer:

Ook interessant