Recensie: (Ont)kleding

Ontkleding_Jeff-Pollard-voorzijde-klein
Leestijd: 2 minuten

Schrijven of spreken over kleding vereist moed. Bij dit thema weet je immers dat iedereen er wat van vindt. Je weet ook dat jouw mening niet direct op bijval hoeft te rekenen. Zeker wanneer je je opvatting over kleding baseert op de Bijbel. Tegelijkertijd vraagt deze tijd, meer dan de tijden vóór ons, om een grondige bezinning op dit onderwerp. Trouwens, ook christelijke jongeren vragen hierom. Om die redenen verdient deze publicatie waardering.

De schrijver is een Amerikaan. Binnen zijn Amerikaanse context bezint hij zich op de Bijbelse visie op kleding, vooral badkleding. In grove lijnen tekent hij de maatschappelijke en culturele ontwikkeling van badmode in de VS en becommentarieert deze ontwikkeling vanuit Bijbels perspectief. Hij laat zien dat deze ontwikkeling niet stopt bij de muren van welke Amerikaanse kerkelijke denominatie dan ook. Integendeel, steeds meer christenen hebben geen enkele moeite met het dragen van nauwelijks verhullende badkleding op de Amerikaanse stranden. Die praktijk is voor de auteur de aanleiding tot het schrijven van deze publicatie.

Kritische kanttekeningen

Naast waardering voor dit initiatief, moeten bij deze vertaling ook een paar kritische kanttekeningen worden gemaakt. Ik noem er twee. Allereerst is dit boekje geschreven binnen de Amerikaanse samenleving en gericht op die cultuur. Alleen al om die reden zullen kritische ouderen en jongeren dit boekje naast zich neer leggen. Amerika is immers niet Nederland?

In de tweede plaats mist dit boek een Bijbels-theologisch kader waarbinnen bijvoorbeeld de categorie badkleding besproken kan worden. Er valt over kleding meer te schrijven dan alleen over zwemkledij. Zo´n kader voorkomt dat een kritische bespreking van sensuele badkleding aan de oppervlakte blijft steken. Onder andere het concrete thema kleding leent zich voor een diepteboring naar de vraag waar de Westerse cultuur op dit moment mee worstelt: wat is de mens?

Van harte hoop ik dat zo´n benadering in de breedte van het Westers christendom opgepakt wordt. Daar zijn niet alleen christenen bij gebaat. Wij worstelen allemaal met de vraag hoe we ons in de 21e eeuw op een Bijbelse wijze mogen kleden. Maar een Bijbelse kledingstijl is ook heilzaam voor onze samenleving. Dat begint al wanneer een onkerkelijk iemand naar aanleiding van je kledingstijl aan je vraagt: wie ben je?

Ook interessant

Transtrein voor tieners

Er zijn niet-christelijke mensen die kritisch durven kijken naar de genderideologie. De Amerikaanse Abigail Shrier is er een van. Ze schreef een