Het oefenterrein van de single

Ben je klaar voor de marathon? Bron: Freepik
Leestijd: 5 minuten

Je bent ingeschreven voor de marathon. Je hebt een nummer gekregen. Ook heb jij je stempel gedrukt. Het startschot is afgevuurd. Go!

Deze specifieke marathon zal veel moeilijker en langer blijken te zijn dan de norm. Zesentwintig kilometer hardlopen, kortademigheid, krampen in de benen en momenten van spijt ergens halverwege zullen relatief mild lijken. Want hoewel de race een duidelijke starttijd en -locatie heeft, is het eindpunt plus het terrein en de uitdagingen daartussen volkomen onbekend.

Alleenstaande gelovige, wat vind je ervan dat je je hebt aangemeld voor deze marathon, genaamd ‘Het christelijke leven?’. Deze marathon is geen touwtrekken. Daarbij ben je afhankelijk van je teamgenoten om te kunnen winnen. Maar in de marathon is het resultaat geheel aan jou. Aan het einde van de wedloop hoop je het lint te breken waarop in grote letters GELIJKVORMIG AAN CHRISTUS staat. (Wees eerlijk… dacht je dat ik ‘HUWELIJK’ zou zeggen?)

Of je nu wist waar je aan begon of niet, je zit in deze race voor de lange termijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze goed kunt uitlopen. Jouw training zal het verschil maken, of je nu op de baan, in de bergen of op de stoep bent, bij welke mijlpaal dan ook (althans, dat is mij verteld…).

Dus hoe kunnen we onszelf zo trainen en leren volharden, dat we door zullen gaan, ongeacht wat er onderweg gebeurt?

Ontwikkel gewoonten van gehoorzaamheid aan God (1 Kor. 9:25-27; 1 Tim. 4:7-8).

Heb je discipline in de geestelijke oefeningen? Bezoek je regelmatig de plaatselijke kerk en dien je deze? Mannen, streven jullie naar de voorwaarden die aan ouderlingen gesteld worden (1 Timotheüs 3)? Vrouwen, streven jullie ernaar een deugdelijke vrouw te zijn (vlg. Spreuken 31)? Gebruikt je jouw tijd en geld trouw? Werk jij voor de glorie van God?

Maak deze acties en houdingen tot een normaal onderdeel van uw trainingsroutine. Elke goede hardloper heeft specifieke oefeningen en diëten om zijn kracht en uithoudingsvermogen te vergroten. Het verwaarlozen van onze geestelijke spieren zal het alleen maar moeilijker maken om weer in de routine te komen of de race te volharden als het terrein verandert en als er zich uitdagingen voordoen. Bepaal voor jezelf waar je zwak bent en oefen jezelf vervolgens om gehoorzaamheid op dat gebied na te streven. Laat het natuurlijk en een vreugde voor je zijn om het Woord te openen. Ga op zondag naar de kerk en wees een trouwe rentmeester en dienaar. Laat zo je licht schijnen voor de mensen in alle aspecten van het leven. 

Streef discipelschap na (1 Kor. 11:1; Tit. 2:3-6; Heb. 11:1).

Heb je minstens één persoon in jouw leven van wie jij kunt leren wat het is om Christus na te volgen, formeel of informeel? Probeer je wijsheid te verkrijgen van oudere gelovigen over hoe je godsvrucht kunt blijven nastreven? Heb je nederig erkend dat je het perspectief van anderen dringend nodig hebt in je trainingsschema om je te helpen jouw potentiële zwakke punten te zien?

Iedere goede hardloper heeft een coach nodig. Neem de tijd om te bepalen wie dat voor jou kan zijn. Bid dat de Heere je zal helpen een man of vrouw in jouw leven te vinden die iets voor je ligt in hun race. Misschien is het een ouder, een pastoor of een oudere gelovige. Vraag hen nederig om naast je te komen om jou te helpen jouw zwakke plekken te identificeren. Laat ze je aanmoedigen en vermanen, en jouw ogen op Christus gericht houden. Het hoeft niet in een formele, wekelijkse setting te gebeuren; je kunt ook zoeken naar manieren om deel uit te maken van hun dagelijks leven en ervoor te zorgen dat zij deel uitmaken van het jouwe.

Onderschat ook niet de mogelijkheid om van de mensen in je gewone, dagelijkse leven te leren. Ik leerde hoe ik als alleenstaande kon leven tot eer van God door naar andere alleenstaande vrouwen om me heen te kijken op het werk en in de kerk. Elk lid van de kerk heeft een specifiek doel, net als het fysieke lichaam (1 Kor. 12:12-26). Daarom kan ieder lid, ongeacht leeftijd, burgerlijke staat of getuigenis, jou iets leren.

Leg verantwoording af (Gal 6:1-5; Jak. 5:16).

Heb je minstens één betrouwbaar persoon die jouw diepste worstelingen kent? Iemand die jou de moeilijkste vragen kan stellen en je de weg terug kan wijzen naar Christus en het Woord? Ben je nederig bereid om ze in je leven toe te laten en de dingen te leren kennen die verborgen zijn in de donkere plekken van je hart en leven?

Dit kan afkomstig zijn van degene(n) die als je discipel dienen. Of het kan afkomstig zijn van een select aantal betrouwbare personen die jou goed kennen. Hou vast aan die goddelijke gewoonten. Als we zelf mochten kiezen, zouden we ons hart snel weer toesluiten. Een broeder of zuster kan naast ons komen om ervoor te zorgen dat we verantwoording blijven geven van ons doen en laten. Dit helpt ons om ongehinderd, op het goede pad kunnen blijven voortgaan. Het is niet nodig dat elke kennis of vriend al onze worstelingen weet. Het is echter essentieel dat we godvrezende personen kiezen met wie we ons op ons gemak voelen om onze lasten te delen, om ons te helpen ze te dragen.

Vecht voor een leven van reinheid (2 Kor. 6:16-7:1; Thess. 4:3-5; 1 Petr. 1:14-16; 1 Joh. 3:2-3).

Streef je naar heiliging op alle gebieden van jouw leven? Zonder jij je af van wereldse verleidingen en vleselijke verontreinigingen? Vecht je er, met je hoop gericht op de hemel en je ogen op Christus, voor om net zo zuiver en heilig te zijn als Hij? Probeer je vlekkeloos en onberispelijk bevonden te worden in je denken, spreken en handelen? Breng je jouw geest gedurig onder de gehoorzaamheid aan Gods Woord?

Zoals een predikant heeft gezegd: als we denken dat zuiverheid alleen betrekking heeft op seksualiteit, begrijpen we de heiligheid van God verkeerd. Zuiverheid betekent apart gezet, onbesmet, onvermengd en vrij van vervuiling. Daarom maakt elke zonde die we begaan ons onrein en onheilig en voegt het gewicht toe dat ons vertraagt. Ons hele leven moet dus toegewijd zijn aan het nastreven van zuiverheid in alles wat we denken, zeggen en doen. 

We zijn onberispelijk gemaakt door Zijn Zoon, maar we hebben nog steeds de verantwoordelijkheid om onberispelijk te leven, totdat we in heerlijkheid zullen worden zoals Hij. En dat moet ons motiveren om heiligheid na te streven in de vreze des Heeren. Houd je ogen op Christus gericht, identificeer de zonden die jou verstrikken, bekeer je, vraag om Zijn hulp om ze door Zijn Geest te overwinnen, en doe dan ijverige inspanningen om ze te doden terwijl we onze geest vernieuwen met Zijn heilig Woord.

De beloning

Alleenstaande gelovige, ongeacht de route, de checkpoints en de uitdagingen, loop jouw race zo dat je die kunt winnen (1 Kor. 9:24).

Waarschuwing: op een bepaald punt in de race zul je struikelen en vallen. Maar daarom is er genade.

Terwijl we trainen, naar ‘coaches’ luisteren, om hulp vragen en onze lasten afleggen, zullen we merken dat we sterker en beter toegerust worden om de hindernissen te overwinnen die tussen ons en de finishlijn liggen. We zullen gesterkt worden om iedere last van zonde die ons zo gemakkelijk verstrikt af te leggen. Om met volharding de wedloop te lopen die voor ons ligt. En om onze ogen te richten op Jezus, de Auteur en Voleindiger van het geloof (Hebreeën 12:1-2).

En raad eens? Terwijl je al deze dingen doet uit een verlangen om meer op Christus te gaan lijken, vormt je jezelf ook tot iemand met wie een godvrezend persoon van het andere geslacht zou willen trouwen.

ONTHOUD: dat is NIET het doel.

Maar als je getrouwd het leven verder gaat, verandert er niets aan wie je bent. Het enige is dat je nu voor de rest van je leven verbonden bent met een andere zondaar. Wacht niet tot die persoon verschijnt om jezelf voor de race ‘klaar’ te maken.

Trouwens, deze race gaat niet alleen over jou. Is het je opgevallen dat alle andere mensen die je helpen bij je race, ook hun eigen wedloop lopen? Ieder passeert zijn eigen mijlpalen en worstelt zich door uitdagingen heen, terwijl ze streven naar dezelfde prijs als jij. Alleenstaande gelovige, jij hebt de verantwoordelijkheid om hen ook in hun race te helpen. Zie het als de Olympische Spelen: individueel en toch allemaal voor hetzelfde land lopen.

Hoe ziet het er voor jou uit om naast de rest van de kerk te staan ​​in hun streven naar gelijkvormigheid aan Christus? Als de ongehuwde staat zogenaamd een ‘mindere staat’ van het christendom is, wat kun jij dan mogelijk bijdragen aan de kerk, vooral aan getrouwde stellen? Mogelijk begint hier voor jou een nieuw soort training: je coachingcertificaat.


Madelyn Moses  is de producer van  Side by Side Productions. Ze werkt momenteel aan een docuserie over een Bijbelse kijk op ongehuwd zijn, die in de herfst van 2023 wordt gelanceerd. Ze behaalde haar MA in Bijbelstudies aan de Master’s University (Santa Clarita, CA). Ze woont in Bucks County, PA en bezoekt de Master’s Church of Bucks County in Richboro, PA. 

Ook interessant

Drie soorten singles

Niet iedere persoon M/V krijgt een relatie. In preken gaat het veel meer over getrouwd-zijn dan over alleen-zijn. In de Bijbel lijkt

Alleenstaand zijn in de kerk

Wat maakt het voor singles soms zo moeilijk in de kerk? En wat zouden singles en gemeente leden daaraan kunnen doen?

Single, maar niet alleen

Joëlle (35 jaar) is nog altijd single. Hoe beleeft zij dat? Van wie en hoe krijgt ze steun? Een leerzaam interview.