Moet de vrouw onderdanig zijn?

Leestijd: 5 minuten

1 Evenzo, vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig; opdat ook, als sommigen aan het Woord ongehoorzaam zijn, zij door de levenswandel van de vrouwen zonder woorden gewonnen mogen worden,
2  doordat zij uw reine levenswandel in de vreze des Heeren waarnemen.
3  Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren;
4  maar uw  sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.

Welk Bijbelgedeelte zou u kiezen om je collega die interesse heeft met de Bijbel kennis te laten maken. Het lijkt niet verstandig met deze tekst uit 1 Petrus 3 te beginnen. Daar knapt de moderne mens op af. Dit gedeelte uit de Bijbel ligt op ramkoers met onze moderne cultuur.

Ramkoers

Het gaat hier over man en vrouw. Dat is zoals God het gemaakt heeft. In de Bijbel is geen discussie over gender. Het gaat ook over het huwelijk tussen een man en een vrouw en in dat huwelijk nota bene over onderdanigheid van de vrouw aan de man. Dat roept protest of hoongelach op. Maar Petrus schrijft hier dat je er juist voor uit moet komen dat je op die vreemde Bijbelse manier wilt leven. 

Dit Bijbelgedeelte begint in 1 Petr. 2:12 waarin behandeld wordt hoe je een getuigenis afgeeft in deze wereld door te leven volgens Gods orde. Dit maakt hij specifiek in de relatie tussen burger en overheid (1 Petr.2:12-17), in de relatie tussen slaaf en heer (1Petr.2:16-25) en in de relatie tussen man en vrouw (1 Petr.3:1-7) “Houd uw levenswandel onder de heidenen goed” door Gods orde na te leven. Hoe dan?

Christen zijn door je te onderwerpen. 

Het volgen van Jezus is onderdanig zijn, zoals Hij zich onderwierp [1]. Hij schikte zich onder zijn ouders. Dat was voor Hem moeilijk, omdat Hij hun fouten zo goed zag.  Het was zwaar, omdat ze Hem niet begrepen. Als Hij tegen zijn ouders, die dagenlang naar Hem gezocht hadden, zegt dat Hij in de tempel moest zijn – het huis van zijn Vader – staat er: “En zij begrepen het woord niet dat Hij tot hen sprak”. Ze begrijpen Hem niet eens! Wat moet je met zulke ouders?

Maar Hij schikte zich, was hen onderdanig. En Lukas voegt er aan toe: “Jezus nam toe in wijsheid en in grootte en in genade bij God en de mensen” (Luk. 2:50-52). Die houding van Hem had een positieve uitstraling, betekent dat.

Petrus schrijft dat wie Jezus wil volgen deze houding moet aannemen in de wereld. Goede reclame voor het geloof is dat je je schikt onder het gezag dat God instelde en dat je respect toont voor de positie van de ander.

Ook de christin

1 Petrus 3 past de opdracht om je te onderwerpen toe op de gehuwde vrouw. Deze opdracht geldt dus niet alleen voor vrouwen. Let op het eerste woordje in vers 1: “evenzo. De boodschap van onderdanigheid is niet alleen voor vrouwen, maar geldt ook (!!) voor hen in hun situatie.

Dat is een bijzondere situatie. Petrus schrijft hier met name voor zusters in de gemeente van wie de man niet wil geloven. Haar man heeft de boodschap gehoord maar wil niet luisteren. Hoe moet die vrouw zich dan opstellen? Als ze tegen hem begint te kijven, omdat hij niet wil luisteren naar Gods Woord, is ze geen reclame voor het geloof. Wel als ze hem respecteert en laat merken dat ze daarvoor kiest vanuit haar geloof. Dat is de keus die ze nu moet maken.  

Ze had al laten zien dat ze onafhankelijk kan zijn. In een wereld waarin het normaal en gewenst is dat je het geloof van je man volgt, heeft zij de keus gemaakt Jezus als haar Heere te volgen. Als ze dan juist vanuit haar geloof respect voor hem laat merken,. zal dat haar man tot nadenken zetten over die nieuwe religie. Als God het geeft zullen zo mannen die aan het Woord ongehoorzaam zijn, door de levenswandel van hun vrouwen gewonnen kunnen worden”

Open deur

De echtgenoot wil het Woord van God niet aannemen. Dat een gevaarlijke weg. Dat is de weg naar de verwerping. Petrus schrijft zelfs in hoofdstuk 2 dat zij die het woord van God niet willen aannemen zich “aan het Woord stoten, door ongehoorzaam te zijn, waartoe zij ook bestemd zijn” (1 Petr. 2:8). Wie Gods Woord afwijst, gaat de weg op naar het moment dat God je verwerpt. Maar wanneer is iemand verworpen? Wanneer kun je die conclusie trekken? Je kunt het pas zeggen als iemand sterft in ongeloof. Maar in dit leven staat de deur van de genade nog open en mag iedereen komen. Daarom spoort Petrus de christelijke vrouwen aan om een aangename houding tegenover hun ongelovige mannen aan te nemen, opdat dat hen lokt naar de weg van God.

Angst !?

Het gaat om een houding van de vrouwen. “In vrees”, staat er eigenlijk. Het gaat niet om ‘vrees’ voor de man in de eerste plaats.  

Als het gaat over de onderdanigheid van de vrouw denkt men aan karikaturen over timide, wat bang uitgevallen vrouwtjes die precies doen wat hun man zegt, en met zijn pantoffels rondrennen om het hem maar naar de zin te maken.

De Herziene Statenvertaling heeft er terecht – om misverstanden te voorkomen – bijgezet dat deze vrouw vrees heeft voor God, niet voor haar man. Het gaat om de vrezecursief toegevoegddes Heeren. Haar man merkt dat wel. Ze is niet bang. Ze gaat haar eigen weg met haar God. Maar vanuit dat geloof kiest ze er voor om haar man te eren en te respecteren. Dat vindt hij wel bijzonder. Dat valt wel op. Ja, die houding is mooi.

Mooi voor God

Uw sieraad moet niet bestaan in iets uiterlijks: het vlechten van het haar, het dragen van gouden sieraden of het aantrekken van mooie kleren, maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijke sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.

Is God tegen make-up? Nee, God houdt er van. Zijn bruid maakt zich mooi voor Hem – zegt de Bijbel (Openb. 21:2). God heeft niks tegen het vlechten van je haar, je mooie gouden ketting of je kleurige jurk, maar God wil dat die mooie buitenkant uiting is van een mooie binnenkant. Als het alleen buitenkant is, is het leeg. Dan ben je opgetut. Je hebt je lippen laten opspuiten, je hebt je borsten laten opvullen, maar je bent een modepop, een dom blondje. Salomo zei al: “Een mooie vrouw zonder inzicht is een gouden ring in een varkenssnuit” (Spr. 11:22).

Authenticiteit: God wil echtheid

Dat kan een opening geven naar onze cultuur. De wereld ligt op ramkoers met dit Bijbelgedeelte, maar de oproep tot echtheid kan herkenning oproepen bij de mensen van onze tijd. Dat heet in de moderne wereld ‘authenticiteit’. Het moet echt zijn. Het moet uit je zelf komen. Dat kan natuurlijk helemaal foutgaan als het betekent dat je alleen maar vanuit jezelf denkt en niet met God wil rekenen. Maar het idee dat het echt moet zijn – geen buitenkant zonder binnenkant, geen opgepoetst gezicht zonder een oprecht hart – is ook wat God wil en in de Bijbel benadrukt. Laat vooral ook weten in de wereld dat God echtheid wil, juist omdat bij mensen buiten de kerk het idee erin gebakken zit dat kerkmensen óf uit dwang in de kerk zitten óf huichelaars zijn.  

Echt mooi voor God is een hart dat klopt voor Hem.


[1] Het woord ‘onderwerpen’ wordt gebruikt in 1 Petr.2:13, 18 en 3:1. Het klinkt ook nog door in de opdracht aan man als er in 3:7 over “evenzo” of “insgelijks” gesproken wordt. De vertaling ‘je onderwerpen’ is beter dan ‘onderdanig zijn’ omdat ‘je onderwerpen’ een keus en bewuste daad is in de Bijbel.

Ook interessant

Podcast 4: Abraham en Sara

In deze vierde aflevering gaat het over het huwelijk tussen Abraham en Sara. Wat kunnen we leren van dit huwelijk? Veel dingen