Lausanneconferentie pleit voor Bijbelse seksualiteit

Leestijd: 3 minuten

Christenen mogen niet zwijgen nu de ‘overwinning’ van de seksuele revolutie zich over de wereld verspreidt, maar ze mogen ook anderen niet veroordelen, zo hoorden we op het Vierde Congres van Lausanne over Wereldevangelisatie.

Dominee Canon Vaughan Roberts, rector van St Ebbe’s in Oxford, sprak tot de duizenden christenen die bijeen waren gekomen in Incheon, Zuid-Korea, dat de seksuele revolutie had geleid tot “de vrijwel complete ineenstorting van het gezinsleven in onze cultuur”, met “verwoestende gevolgen” voor gezinnen en kinderen.

“En ironisch genoeg heeft het nog niet geleid tot de zelfontplooiing, die het eigenlijk had moeten bevorderen”, zei hij.

“Kijk maar naar de jongere generatie: geïsoleerd, verward – de angstige generatie. Op de leeftijd waarop ik moest beslissen welke vakken ik later zou gaan studeren, vroegen we hen om te beslissen: wat is je geslacht, wat is je seksualiteit?”

Volgens de Schotse voorganger ligt het antwoord op de genoemde uitdagingen in het aanbieden van de liefde van Christus aan de wereld, in een geest van nederigheid en mededogen, in plaats van in de “christelijke moraal” en “een wijzende vinger”. 

Roberts vertelde over zijn eigen ervaringen met homoseksuele gevoelens en vertelde dat hij door de liefde van Christus werd vernieuwd.

“Conservatieven hechten vaak veel waarde aan berouw en heiligheid, maar te vaak richten we ons meer op morele regels dan op de wonderlijke relatie die Christus ons kwam aanbieden”, zei hij. 

“Het was niet dat ik plotseling gegrepen en opgewonden werd door de christelijke moraal. Ik werd gegrepen en opgewonden door Christus. Ik hield van Hem – en omdat ik van Hem hield, wilde ik voor Hem leven. Dus moeten we de wereld niet in de eerste plaats de christelijke moraal aanbieden, maar het Bijbelverhaal – het is een liefdesverhaal.”

Hij voegde eraan toe: “Broeders en zusters, preek niet alleen moraal. Preek zeker niet alleen veroordeling. Preek en leef Christus voor de verheerlijking van Zijn naam.”

Later in zijn toespraak vroeg hij christenen om bewust om te gaan met mensen die andere geloofsovertuigingen en andere gebruiken hebben. 

“Zulke mensen zijn er niet alleen in het Westen, ze zijn er niet alleen in de wereld. Ze zitten ook in dit congres. Ze zitten in jouw land. Ze zitten ook in jouw kerk. En te veel mensen voelen zich niet in staat om open en eerlijk te zijn over de worstelingen die ze ervaren, uit angst dat ze worden afgewezen en buitengesloten.”

Hij vervolgde: “Broeders en zusters, als we in de kerk met elkaar over deze kwesties spreken, zullen jullie dan altijd onthouden dat de mensen waar je het over hebt erbij aanwezig zijn? Nodigt de toon en manier waarop je spreekt hen uit om eerlijk en open te zijn? Of dwingt het hen tot een geheime, eenzame isolatie die alleen maar een broedplaats zal zijn voor schaamte en zonde?”

Nu we zien dat de seksuele revolutie overal in doorgedrongen is, kan er volgens Roberts geen enkel christen ter wereld zelfgenoegzaam zijn. In plaats daarvan is er een “dringende” behoefte aan kerken die hier een antwoord op hebben.

“Wij kerken moeten absoluut niet stil zijn. Wij hebben goed nieuws te vertellen”, zei hij.

Christenen van over de hele wereld werden opgeroepen om te bidden voor gelovigen in de westerse wereld, in hun poging om op een Bijbelse manier te antwoorden op de seksuele revolutie. Christenen in de westerse wereld werden opgeroepen om te bidden voor gelovigen in de rest van de wereld, opdat zij trouw zouden blijven.

Roberts waarschuwde kerken om niet toe te geven aan de verleiding om compromissen te sluiten. Hij waarschuwde dat revisionistische kerken “in een terminale fase van verval” verkeerden. Het sluiten van compromissen is niet alleen “missionair ineffectief”, maar het ontbreekt hierbij ook aan “theologische integriteit”.

Dominee Roberts sprak op de eerste volledige dag van Lausanne 4, dat plaatsvindt in Incheon, vlak bij de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Het congres duurde een week en bracht meer dan 5.000 christenen bijeen om strategieën te bedenken voor het vervullen van de Grote Opdracht en het verspreiden van het Evangelie aan de hele wereld.


Voorafgaand aan het congres werd al een soort slotverklaring gepubliceerd, the Seoul Statement. Hierin bevestigt de wereldwijde kerk de Bijbelse leer omtrent huwelijk, gezin en seksualiteit. Het vorige wereldwijde congres van Lausanne werd in 2010 gehouden in Kaapstad. De eerste was in 1974 in Lausanne (Zwitserland) en de tweede in 1989 in Manilla (Filippijnen).


Dit artikel van Xia-Maria Mackay werd eerder gepubliceerd op Christian Today en is met toestemming overgenomen.

Meer buitenlands nieuws

Australisch onderzoek onder de loep

De Amerikaanse onderzoeker Dr. Johanna Olson-Kennedy heeft negatieve onderzoeksuitkomsten over puberteitsremmers achtergehouden, meldden we vorige maand. Deze ervaring maakte een groep van 31 Australische artsen