Zweden gaat huwelijken tussen neven en nichten verbieden

Leestijd: < 1 minuut

Uit onderzoek in opdracht van de Zweedse overheid blijkt dat het verbieden van huwelijken tussen neven en nichten een vereiste is. Dit schrijft European Conservative. Het land doet daarom het voorstel om huwelijken tussen neven en nichten te verbieden. Ook kan er niet langer met een oom of tante of met een halfbroer of halfzus getrouwd worden. Als reden noemt de minister van justitie dat deze wet betere bescherming biedt tegen eergerelateerd geweld en onderdrukking.

Uit onderzoek blijkt echter ook dat de kans op een genetische aandoening aanzienlijk is bij kinderen van wie de ouders nauw verwant zijn. De wet houdt ook in dat huwelijken tussen familieverwanten uit andere Europese landen niet geaccepteerd worden.

In Nederland is het huwelijk tussen neven en nichten nog wel toegestaan. Sinds 2015 zijn beide partners wel verplicht een beëdigde verklaring af te leggen dat het een huwelijk uit vrije wil is.

Meer buitenlands nieuws

Alberta gaat strijd aan met transgenderoperaties

De premier van Alberta (Canada), Danielle Smith, heeft op één oktober een wetsvoorstel gepresenteerd, om genderbehandelingen bij minderjarigen terug te dringen. In het wetsvoorstel staat