Ierland neemt ‘haatwet’ aan

Leestijd: < 1 minuut

De Criminal Justice (Hate Offences) Act werd op 29 oktober ondertekent door de Ierse president Michael D. Higgins. De senaat had het voorstel de week daarvoor met 78 tegen 52 stemmen aangenomen, aldus European Conservative.

Tegen deze wet was veel verzet. Haat wordt gedefinieerd als ‘haat’, waardoor niet duidelijk is welke gedragingen wel of niet onder de bepaling vallen. Dit betekent dat mensen aangeklaagd kunnen worden voor een haatmisdrijf, omdat zij het ervaren als haat. Volgens de oppositie moet deze wet dan ook teruggetrokken worden.

Haatmisdrijven waren in Ierland al bij wet verboden. In 1989 is aanzetten tot haat tegen groepen mensen strafbaar geworden. De EU gaf hierop kritiek, omdat aanzetten tot haat tegen individuen nog niet strafbaar was.

Een ander onderdeel van de wet, het strafbaar stellen van haatzaaien, is enkele weken geleden teruggetrokken. Hier ontbrak ook volledig een duidelijke definitie van wat haat zaaien betekent. Het aanzetten tot haat en geweld is nu dus wel strafbaar.

Tijdens deze stemmingen kregen ook 72 geslachten een eigen juridische status. De populistische senator Sharon Keogan had 25 minuten nodig om de lijst voor te lezen.

Meer buitenlands nieuws

Engelse Equality Network voor de rechter

De voorzitters van het Engelse ‘Sex Equality and Equity Network’ (SEEN) is voor de rechter gedaagd. De organisatie die zich inzet voor een gelijkwaardige behandeling

Schotse politie meet met twee maten

De Schotse politie heeft onlangs ‘transvrouwen’ die een seksueel delict begaan hadden, de toegang tot vrouwengevangenissen ontzegd. Hun biologisch geslacht is voor hen voortaan leidend,

Gendergelijkheid in Zweedse jeugdmisdrijven?

De Zweedse Raad voor Criminaliteitspreventie concludeerde, na onderzoek onder 15-jarige scholieren, dat jongens en meisjes even vaak misdaden pleegden. Jongens zouden vaker geweld bedrijven, terwijl