Marokkaanse ‘homofilm’ leidt tot consternatie

Leestijd: < 1 minuut

De 51 jarige Abdellah Taïa uit Parijs heeft consternatie veroorzaakt op een internationaal filmfestival in Marrakech, aldus de NOS. Zijn film leidde zelfs tot Kamervragen in het Marokkaanse parlement.

In zijn Marokkaans-Arabische verklaring stelt hij: “De liefde die ik nooit heb ontvangen heb ik in deze film gestopt.” En: “Ik wil niet dat jonge Marokkaanse homo’s vandaag dezelfde eenzaamheid doormaken als ik.”

Een stortvloed aan haatreacties op sociale media volgde. Taïa wordt vooral verweten dat hij in het Marokkaans-Arabisch openlijk over homoseksualiteit heeft gesproken. Dit strookt niet met de Islamitische normen en waarden van het land. Homoseksuelen en transgenderpersonen kunnen leven zoals ze willen in Marokko, zolang zich dat echter niet in de openbaarheid afspeelt. In de afgelopen 20 jaar hebben lhbti activisten (online) platforms opgericht waar LHBT’ers ‘zichzelf’ kunnen zijn.

De 24-jarige transvrouw Malek die in 2023 halsoverkop Marokko ontvluchtte, omdat ze een regenboogvlag in het openbaar vertoonde, vindt de steunverklaring van Taïa revolutionair. De 41-jarige transvrouw Raw vindt vluchten naar Europa echter geen optie. Gezien de “opkomst van extreem rechts en het toenemende racisme.” Dat is ook wat Taïa concludeert;” jonge LHBT’ers willen in Marokko blijven, en wij moeten ze daarbij helpen.”

Meer buitenlands nieuws

Reageer op Europese LHBT-strategie 2026-2030

Discriminatie tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, non-binaire, intersekse en queer mensen (LGBTIQ) hoort niet thuis in de maatschappij, maar is voor veel mensen in de

Hooggerechtshof buigt zich over LHBT schoolboeken

Wael Elkoshairi, een moslimouder die zijn dochter afgelopen jaar uitschreef van een  publieke school in Montgomery County, Maryland, gelooft dat zijn lokale schooldistrict ouderrechten ontkracht en kinderen