Er ontstond veel discussie onder christenen en politici nadat vicepremier J.D. Vance pleitte voor een hiërarchie in het liefhebben van je naaste. De clip van Vance’s interview met Fox News is op social media gedeeld en ging viral. Hij stelt daarin: “Er is een oud advies en ik denk het een erg christelijk concept is. Je hebt [eerst] je familie lief en dan heb je je buren lief, vervolgens je gemeenschap en dan heb je je medeburgers in je eigen land lief en daarna kun je je focussen op de rest van de wereld.”
“Veel extreemlinksen hebben dat compleet omgekeerd”, stelt hij. “Het lijkt of ze hun eigen land haten, en meer zorgen voor mensen buiten hun eigen grenzen.”
Hierover ontstond een hevig debat op X. Christenen, katholieken en politici, zowel Republikein als Democraat stelden dat Johannes 15:12 en 13 en de geschiedenis van de barmhartige Samaritaan niet spreken over een ‘ordo amoris’ (Latijn, orde van liefde), maar dat we alle mensen liefde moeten bewijzen. Volgens velen is de uitspraak van Vance dan ook in tegenspraak met het onderwijs van de Heere Jezus.
Toch heeft Vance geen ongelijk met zijn ‘ordo amoris’. Het is gebaseerd op onderwijs van kerkvaders door de tijden heen, zoals Augustinus in de “stad Gods.” Filosoof David McPherson deelde een passage van Thomas van Aquinas waarin staat: “We moeten het meest weldaden betonen aan hen die het nauwst aan ons verbonden zijn.” Zulk onderwijs wordt meer benadrukt in Katholieke kringen, en veel commentatoren stellen dat het is gerelateerd aan het subsidiariteitsbeginsel van de Katholieke kerk.
De satirische website Notthebee schrijft onderaan haar artikel nog enkele aanvullende argumenten waarom er wel degelijk een ‘ordo amoris’ bestaat.