Het Britse hooggerechtshof heeft woensdag geoordeeld dat de term ”vrouw” in de Britse antidiscriminatiewet Equality Act verwijst naar het biologisch geslacht. Dit meldt het Reformatorisch Dagblad. De uitspraak volgt op jarenlang juridisch gesteggel over de positie van transvrouwen. Dit begon toen de Schotse overheid transvrouwen ook als ‘vrouw’ wilde bestempelen. Hier kwam vrouwengroep For Women Scotland tegen in opstand, die het Schotse overheidsbeleid aanvocht tot het Britse hooggerechtshof toe.
Volgens de rechter is een persoon altijd een man of een vrouw. Elke andere interpretatie is ‘onsamenhangend en onuitvoerbaar’. De opperrechter, Patrick Hodge, wil niet dat de uitspraak uitgelegd wordt als een overwinning voor de één en een verlies voor de ander. “Dat is het niet. De Equality Act 2010 biedt transgenders niet alleen bescherming tegen discriminatie via het beschermde kenmerk geslachtsverandering, maar ook tegen directe discriminatie, indirecte discriminatie en intimidatie op grond van hun verworven geslacht.”
De uitspraak roept veel verschillende reacties op, van beide zijden.
Peter Lynas, directeur van de Evangelical Alliance in het Verenigd Koninkrijk: “Deze uitspraak brengt helderheid in een verward debat. Vrouwen hebben hun zwaar bevochten rechten teruggewonnen.” We keren terug naar de realiteit, oftewel de biologische realiteit.
Schrijfster J.K. Rowling, die For Women Scotland steunde: “Ze hebben de rechten van vrouwen en meisjes in het hele Verenigd Koninkrijk beschermd.”
Ook Kemi Badenoch van de Conservatieve Partij gaf duiding: Dit is een overwinning voor alle vrouwen die persoonlijk zijn aangevallen of hun baan verloren omdat ze het voor de waarheid opnamen.”
Omroepster Julia Hartley-Brewer schreef op X: “Elk land dat vijf rechters nodig heeft om antwoord te geven op de simpele vraag ‘wat is een vrouw?’ is een land met serieuze problemen.”
De transgenderbeweging is, zachtjes gezegd, niet blij met de uitspraak. Zij voeren aan dat transgenders bescherming tegen discriminatie met de uitspraak verliezen. „Dit is een enorme klap voor de toch al gedemoniseerde gemeenschap”, aldus Maggie Chapman, parlementslid voor de Schotse Groenen. Volgens The Guardian is het een overwinning voor ‘critici van transrechten’. Lobbygroep Stonewall vindt de uitspraak “ongelooflijk verontrustend voor de transgemeenschap”.