Komt er een terugkeer naar God en Zijn Woord?

Doodlopende weg. Bron: BBMV
Leestijd: 4 minuten

De laatste paar maanden komen van verschillende kanten berichten voorbij die erop wijzen dat we misschien wel het dieptepunt van de secularisatie hebben bereikt. Met ‘we’ bedoel ik ons land, maar ook de bredere westerse wereld waar wij bij horen.

Vanaf met name de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen de seksuele revolutie losbarstte, is het percentage van de bevolking dat regelmatig naar de kerk ging dramatisch gedaald, van iets van 80% naar rond de 20%. Velen zeiden hun kerk en het geloof in de God van de Bijbel vaarwel. Nu is er nog een overblijfsel van mensen die nog wel de Heere God zoeken, Hem hebben leren kennen en ernaar verlangen om naar Zijn Woord en wil te leven.

Doodlopende weg

De gevolgen van de kerkverlating en God-verlating zijn natuurlijk niet uitgebleven. De vreze des Heeren is het begin van de wijsheid. Zonder de eerbied voor God neemt de dwaasheid dus toe. De laatste paar maanden groeit bij mij de overtuiging dat die dwaasheid inmiddels zo veel verwarring en ellende heeft veroorzaakt in de samenleving, dat het wel eens zou kunnen dat de wal het schip gaat keren. Je hoort steeds vaker dat bekende mensen zich tot de Heere Jezus hebben gekeerd en tot geloof in Hem zijn gekomen, terwijl zij totaal niet uit een christelijke achtergrond komen. Twee daarvan zijn bijvoorbeeld de vroegere radiopresentator Adam Curry en Ayaan Hirsi Ali, die uit een fundamentalistische moslimachtergrond komt.[i] Op sommigen plaatsen komen veel jongeren tot geloof en in steeds meer centra van steden en plaatsen vindt je jongeren die anderen willen bereiken met het Evangelie.[ii]

Terugkeer

Om de volgende redenen zullen mijns inziens meer mensen open gaan staan voor het Evangelie, de Bijbel en het geloof in de Heere Jezus.

1. De omvang van de psychische nood onder jongeren

Al eerder schreef ik op deze plek over de vele jongeren die vanwege ernstige geestelijke en psychische nood aankloppen bij een GGZ. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de jongeren ernstige mentale klachten heeft. Vaak kunnen zij pas na een half jaar hulp krijgen vanwege de wachtlijsten. Maar liefst 62% van de studenten kent gevoelens van eenzaamheid. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer één onder twintigers.

2. Het niet hebben van een geestelijk en moreel kompas

De meeste tieners en twintigers van nu zijn niet opgegroeid met het geloof. Bij hen is dus ook geen sprake van het zich afkeren van wat ze van huis uit mee hebben gekregen. Hun ouders hebben vaak een houding gehad van ‘dat moet je helemaal zelf weten allemaal’. Het gevolg daarvan is grote verwarring, leegte en doelloosheid. Wat is het doel van je leven? Wat is het waard om werkelijk voor te leven en te sterven? Waar halen we onze normen en waarden vandaan? Hoe kunnen we leren om te leven op zo’n manier dat we de kunst van het leven leren verstaan? Waarin vinden we houvast en zekerheid als kwetsbare en sterfelijke mensen? Jongeren zijn op zoek naar antwoorden op dit soort vragen.

3. Het uiteenvallen van zoveel gezinnen door echtscheiding

In mijn jonge jaren was je een uitzondering als je ouders uit elkaar waren gegaan. Inmiddels strandt bijna 50% van de huwelijken die in ons land worden gesloten. Het uit elkaar gaan van je vader en moeder is voor een kind altijd verschrikkelijk. Ook als uit elkaar gaan een betere optie is dan met heel veel ruzie bij elkaar blijven, is nog steeds de liefdeloosheid van de ouders verschrikkelijk voor het kind.

Door kennis van het Evangelie krijgen mensen benul van bijvoorbeeld het belang van vergeving, de waarde van trouw zijn en hoe seksualiteit is bedoeld. Dit kan leiden tot echte intimiteit en geborgenheid, en ook het prachtige van wat ik zou willen noemen verbondsliefde. De Bijbel spreekt over de Heere God die een verbond heeft gesloten met Zijn volk Israël. Verder lezen we daarin hoe wij als niet-Joden ook in die verbondsrelatie met Hem mogen staan. Door de vreze des Heeren komt er ook wijsheid voor het opbouwen van duurzame relaties.

4. De eenzaamheid onder ouderen

Zo veel ouderen voelen zich eenzaam en leven niet in gemeenschap met hun familieleden, vrienden of mede-gelovigen. Het deel uitmaken van een kerkelijke gemeente brengt omzien naar en zorg voor elkaar met zich mee, leidt weer tot nieuw sociaal kapitaal. In de gemeenschap der heiligen gebeuren mooie dingen die mensen verlossen uit hun gevoel van eenzaamheid. Ook daarom is het zo veel aantrekkelijker om niet de kerk te verlaten.

5. Het absurde van de genderideologie

Iemand zei tegen mij: “Juist dat wat zo duidelijk en fundamenteel is wat betreft de mens, namelijk dat wij bestaan uit mannen en vrouwen, zelfs dat wordt door de tegenwoordig terrein winnende ideologie ontkent.” Zelfs die zekerheid wordt zoveel jongeren ontnomen, waardoor ze nu zelfs moeten gaan twijfelen aan hun geslacht of gender. Jaren geleden wilde D66 minister van Engelshoven speelgoedwinkels verbieden om nog aparte afdelingen te hebben voor jongens- en meisjesspeelgoed. Gelukkig kwam er toen een storm van protest op gang vanuit de hele samenleving, niet alleen van christenen. Ook de walgelijke, van genderverwarring doordrenkte, opening van de Olympische Spelen in Parijs, waarbij ook het christendom geschoffeerd werd, kreeg veel kritiek van mensen waar je het niet van zou verwachten.

Blijvend gebed nodig

Hoe groter de nood in de samenleving, hoe meer de grond wordt voorbereid voor een geestelijk ontwaken en een terugkeer naar de Heere. Geestelijke herleving is niet maakbaar, wij kunnen dat niet organiseren. Alleen door een krachtig ingrijpen van God zullen zondaars aan zichzelf ontdekt worden, tot verootmoediging komen en de toevlucht tot Jezus Christus nemen. Laten we bidden dat Zijn machtige daden uit het verleden vernieuwd zullen worden in onze dagen. (Habakuk 3:2)


Gepubliceerd: 30-08-2024

Ook interessant

ogen, verbond

Commentaar: Aanstootgevend LHBT-activisme

Welk fatsoenlijk mens wil ongevraagd zijn neus gedrukt krijgen op naaktposters van een transgender als hij argeloos het gemeentehuis bezoekt? Of van