Je bekijkt nu Wie wil zich nog bekeren?
Er is maar één weg. Bekering is niet mogelijk. Beeld: Unsplash_Karina Carvalho

Wie wil zich nog bekeren?

  • Bericht auteur:Willemien Gunnink
  • Berichtcategorie:The Pastors Wife
  • Laatste wijziging in bericht:19 september 2024
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Leestijd: 2 minuten

De Tweede Kamer bespreekt in oktober de wet strafbaarstelling conversiehandelingen. Ook hier in Engeland wordt er gesproken over een verbod op ‘conversion therapy’. King Charles verklaarde in zijn troonrede dat de wet er onder de nieuwe regering gaat komen.

De argumenten die aangevoerd worden voor het belang van die wet zijn in Engeland en Nederland vrijwel gelijk. Vaak refereert men aan elektrotherapie en andere grove mishandelingen. Het is belangrijk om te weten dat dit nu al strafbaar is – en terecht. Een nieuwe wet voegt daar niets aan toe. Waar is het de voorstanders van de wet dan om te doen? Jacob Young, voormalig minister voor de Conservatieve Partij in Engeland en voorstander van een anti-conversiewet, zei in een interview in 2021: ‘Mensen die een homo proberen te overtuigen dat wat hij doet verkeerd is, zou ik graag in de gevangenis zien’. In Nederland zei voorzitter van het COC (belangenbehartiger van LHBTI-ers) Astrid Oosenburg: “Dat je LHBTI-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.” De wens is dat de wet veel verder gaat dan alleen het voorkomen van uitwassen. Het doel is volledige acceptatie van LHBTI+ gedragingen.

Dit past volledig bij de tendens in onze westerse samenleving. Voortdurend worden we omgeven met slogans als: ‘Je bent goed zoals je bent.’ ‘Volg je hart.’ ‘Wees jezelf.’ Het meest gespeelde lied op Engelse begrafenissen is “I did it my way” van Frank Sinatra. Met een verbod op conversiehandelingen wordt het dogma “je mag zijn wie je bent” in een wet gegoten.

De Engelse term ‘conversion’ (als in: conversion therapy), is een Bijbelse term die bekering of wedergeboorte betekent. De oproep tot bekering en wedergeboorte is wezenlijk onderdeel van het christelijk geloof. Niet langer My Way, maar His Way. Niet ‘je bent goed zoals je bent’, maar “tenzij iemand wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien.” (Johannes 3:3,5). Allen worden we geroepen om te sterven aan onze oude mens en onze nieuwe mens aan te doen (Efeze 4:20-24). We moeten allen, met de hulp van de Heilige Geest, vechten tegen onze zondige natuur (1 Korinthe 6:9-11, Hebreeën 12:1-6). We bewijzen onze broeders en zusters die worstelen met seksuele zonden geen dienst door te doen alsof zij van bekering uitgezonderd zijn.

Het verlangen om Christus te volgen en uit liefde voor Hem bepaalde dingen niet te doen, is voor iemand die de Heere niet kent volstrekt onbegrijpelijk. Het wordt niet alleen als achterhaald, maar zelfs als schadelijk gezien als je niet in al je (seksuele) behoeften voorziet. En dáárom moet die wet er komen.

De vraag is of dit allemaal juridisch haalbaar is, zowel in Engeland als in Nederland. In Engeland is de wet al eerder van tafel gehaald vanwege het conflict met grondrechten als vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Echter, de boodschap van activisten en de politici die deze wet voorstaan is duidelijk: anno 2024 hoeft niemand zich meer te bekeren. Positive vibes only.