Australische rechtbank: biologisch geslacht is ondergeschikt aan genderidentiteit

Tickle vs Giggle is een belangrijke rechtszaak in Australië.
Leestijd: 4 minuten

Australische app voor vrouwen mag ‘transvrouw’ niet buitensluiten

In onze vreemde nieuwe wereld gebeuren er soms dingen die je enerzijds verwacht, en anderzijds ook schokken. Op 23 augustus 2024 werd in Australië door de rechtbank uitgesproken wat velen van ons al vermoedden: de rechten van ‘transvrouwen’ gaan boven de rechten van echte vrouwen.

Giggle

De uitspraak werd gedaan in de rechtszaak Tickle vs Giggle. ‘Giggle for Girls’ is een app voor gemaakt door vrouwen voor vrouwen. Een sociale media app waar vrouwen onderling ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen zonder daarbij bang hoeven te zijn om bekritiseerd of bekeken te worden door mannen. De bedenkster van de app, Sall Grover, had in het verleden nare seksistische ervaringen op andere sociale media en wilde daarom een app alleen voor vrouwen. Om te voorkomen dat mannen toegang krijgen tot de app is er een toegangsprocedure waarbij met een selfie door kunstmatige intelligentie wordt beoordeeld of de nieuwe aanmelder inderdaad vrouw is.

Tickle

Roxanne Tickle is een man die door het leven gaat als vrouw. Hij leeft sinds 2017 als vrouw, heeft operaties ondergaan en heeft zijn geboorteakte laten aanpassen. Op papier is hij een vrouw. Roxanne Tickle wil toegang tot de Giggle app en komt in eerste instantie door de kunstmatige intelligentie test heen. Zeven maanden later, wanneer de ingezonden foto opnieuw bekeken wordt en duidelijk is dat het hier niet om een vrouw gaat, wordt Tickle de toegang tot Giggle for Girls ontzegd.

Rechtszaak

Tickle gaat in protest. Eerst naar de Australian Human Rights Commission. Vervolgens naar de rechtbank. Hij claimt discriminatie op basis van genderidentiteit. De verdediging in deze zaak, Giggle en eigenaresse Sall Grover, voerden aan dat het uitsluiten van Tickle is geweest op basis van de wettige discriminatie, namelijk op grond van geslacht. Tickle kan dan juridisch gezien wel vrouw zijn, biologisch gezien is hij man, zo stellen ze. En wanneer het gaat om een ruimte alleen voor vrouwen, moet biologisch geslacht belangrijker zijn. Rechter Robert Bromwich denkt hier anders over. Hij stelt vast dat Tickle slachtoffer is geworden van indirecte discriminatie. Giggle for Girls en eigenaresse Sall Grover moeten Tickle $10.000,- betalen plus de kosten van de rechtszaak.

Aardverschuiving

Voor deze zaak is in Nederland nauwelijks aandacht geweest. Niets op de NOS, een kort bericht op nu.nl en een artikel in het RD. Dit terwijl dit op juridisch gebied een ware aardverschuiving is. Het ging in de basis van deze rechtszaak om de vraag: wat weegt zwaarder, het recht van ‘transvrouwen’ (nogmaals, mannen) of het recht van vrouwen; biologisch geslacht of genderidentiteit; biologisch geslacht of juridisch geslacht. De uitspraak van deze rechter is: de genderidentiteit van de ‘transvrouw’ en zijn juridische geslacht is van groter belang dan het recht van biologische vrouwen (ongelofelijk dat we onszelf zo moeten omschrijven. We zijn vrouwen.).

Gevolgen

De gevolgen voor Australische vrouwen zijn niet te onderschatten. De rechter haalt hiermee een streep door sekse-specifieke ruimtes. Vrouwenkleedkamers, blijf-van-mijn-lijf-huizen, vrouwenbijeenkomsten – effectief zegt de rechter met deze uitspraak: hier moeten transvrouwen toegelaten worden. Het verschil tussen mannen en vrouwen is niet langer van biologische aard, maar bestaat slechts nog op papier. In de woorden van de rechter: “Geslacht is in zijn hedendaagse, gewone betekenis veranderlijk”. 

Reactie Sall Grover

In een interview na de uitspraak van de rechtbank zegt eigenaresse van Giggle, Sall Grover: “Onze ergste nachtmerrie is waarheid. Biologisch geslacht heeft op dit moment geen gewicht voor de wet in Australië. En dat terwijl we in de samenleving onderscheid maken op basis van biologisch geslacht. We verdelen onze maatschappij in mannen en vrouwen omdat dit nodig is vanwege onze inherente verschillen… Een van de meest basale feiten in het universum is dat geslacht onveranderlijk is, mannelijk en vrouwelijk. Wanneer je tegen mensen zegt dat ze dat niet meer mogen erkennen, dan breek je zo iets fundamenteels, alles stort dan in.”

Cisgender en transgender

Rechter Robert Bromwich volgt de genderideologie en dat zien we in zijn taalgebruik. Hij gebruikt de “nuttige en geschikte” termen cisgender en transgender om tot zijn uitspraak te komen. Hij verwijt Giggle geen onderscheid te maken “tussen cisgender mannen en transgender vrouwen…Roxanne Tickle werd uitgesloten van de app omdat ze er niet vrouwelijk genoeg uitzag”

Met andere woorden, ondanks het feit dat ‘transvrouwen’ (mannen) en cisgender mannen (opnieuw, mannen) dezelfde uiterlijke kenmerken hebben, moeten ‘transvrouwen’ als vrouw gezien worden.

Nederland

Hoe is de situatie in Nederland? Op verzoek kan men het geslacht in de gemeentelijke basisadministratie laten veranderen (als de nieuwe transgenderwet er toch doorkomt kan dit zelfs zonder verklaring van een deskundige). Op alle officiële documenten, paspoort, rijbewijs etc., komt dan het gewenste geslacht te staan. De geboorteakte krijgt een aantekening. De originele geboorteakte blijft bestaan, maar de overheid moet na de gewijzigde geslachtsregistratie de nieuwe gegevens gebruiken. Andere instellingen en organisaties werken met de gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie. ‘Transvrouwen’ worden dus behandeld als biologische vrouwen. In Nederland zitten er bijvoorbeeld mannelijke criminelen die zich als vrouw identificeren opgesloten in een vrouwengevangenis.

Als er een vergelijkbare rechtszaak in Nederland zou spelen, had dan ook juridisch geslacht gewonnen van biologisch geslacht? Ik vermoed van wel. Daarnaast kijken rechters in hun uitspraken altijd naar vergelijkbare zaken, ook over de grens. Deze uitspraak kan internationaal grote gevolgen hebben, ook in Nederland. Sall Grover zegt dat ze vroeger dacht dat er een balans gevonden kon worden tussen transgenderrechten en vrouwenrechten. Nu gelooft ze dat niet meer. “Transgenderrechten en vrouwenrechten botsen altijd.”

Transvrouwen zijn vrouwen

De uitspraak in deze rechtszaak is een verankering van de door activisten veelgebruikte leus: transvrouwen zijn vrouwen. Biologisch gezien is dit niet correct: transvrouwen zijn mannen. Hormonen slikken en het chirurgisch aanpassen van geslachtsdelen verandert hier niets aan. Het mannelijk of vrouwelijk zijn zit in elke cel van ons lichaam. Ook logisch gezien is de leus incorrect. Je kunt slechts als transvrouw aangemerkt worden als je een man bent. Vrouwen zijn namelijk gewoon vrouwen.

En nu?

Als christenen is het zo belangrijk dat we ons niet laten meeslepen door emoties of de waan van de dag. We kunnen compassie hebben voor mensen die in de war zijn over hun geslacht, en tegelijkertijd vasthouden aan een van de meest fundamentele scheppingsorden: God schiep ons man en vrouw, naar Zijn beeld (Genesis 1:27). Mannen worden nooit vrouwen, noch andersom. Mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde. In het openbare leven hebben mannen en vrouwen eigen ruimtes nodig, vanwege hun verschillende lichamelijkheid.

Sall Grover gaat in hoger beroep. Ze is bereid om door te gaan tot het Australische hooggerechtshof. Laten we hopen en bidden dat ze daar wint en dat deze kwalijke uitspraak teruggedraaid wordt, zodat de realiteit van onze lichamelijkheid weer zwaarder weegt dan de juridische fictie op papier.  

Ook interessant

De regel van Billy Graham

De regel van Billy Graham. Daar moest ik aan denken toen er opnieuw nieuws uit Amerika kwam over het aftreden van een

Leven na een echtscheiding

In Matth.19:10-12 zegt Jezus tegen Zijn discipelen: Niet allen aanvaarden dit onderwijs. Laten we kijken wat Hij hier bedoelt.

boek

Een prachtig plan

Met kinderen in gesprek over het huwelijk, echtscheiding, homoseksualiteit en genderidentiteit Waar kinderen voorheen rond hun twaalfde voor het eerst seksuele voorlichting

boek

Parels in het puin

Onze reis naar huis vanuit de ingrijpende gevolgen van seksueel misbruik Parels in het puin is een interactief boek dat de lezer