Zijn er echt 2,7 miljoen LHBT’ers in Nederland?

Leestijd: 2 minuten

Zijn er echt 2,7 miljoen LHBT’ers in Nederland? Die vraag kwam direct boven toen het CBS een rapport hierover naar buiten bracht. We hebben het Reformatorisch Dagblad gevraagd of ze zich hierin wilden verdiepen. Een aantal opvallende dingen willen we delen.

Het CBS noemt de schatting dat 17% van de Nederlanders een niet-heteroseksuele oriëntatie heeft ‘relatief hoog’. Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam in 2022 met een schatting van 5 tot 7%.

Bi-plus

De ‘bi-plus’-categorie valt heel erg op. 1,7 miljoen personen zouden in deze categorie vallen. Dit zijn er 700.000 meer dan een schatting van organisatie Bi+ Nederland. Dit wijst erop dat hier mogelijk iets bijzonders aan de hand is.

Bij de vraag ‘Tot wie voelt u zich seksueel aangetrokken?’ konden meerdere antwoorden ingevuld worden: alleen tot mannen, vooral tot mannen, evenveel tot mannen als vrouwen, vooral tot vrouwen, alleen tot vrouwen, tot mensen, ongeacht hun geslacht, bijna niet, anders, of weet ik nog niet. Door de uitkomsten te vergelijken met de aangegeven genderidentiteit, werden mensen ingedeeld in de groep homoseksueel, heteroseksueel, Bi-plus man, Bi-plus vrouw, anders, a-seksueel of Weet (nog) niet. Bij 5 van de 9 antwoordopties kon je in de categorie Bi-plus ingedeeld worden.  

Vraagstelling doet ertoe

Deze manier van vraagstellen leidt ertoe dat een gewone getrouwde man die aangeeft zich vooral tot vrouwen aangetrokken te voelen, in de categorie Bi-plus terechtkomt, terwijl hij zichzelf als heteroseksueel zou omschrijven. Het CBS geeft zelf ook aan dat als er meer antwoordopties zijn, dat meer mensen een positief antwoord invullen. Dit effect zou in dit onderzoek ook goed zichtbaar kunnen zijn.

Cijfers hebben een boodschap

Deze onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op onderzoek onder ca. 182.000 Nederlanders. In grote steden is vaak ook een grote LHBT-gemeenschap, terwijl die buiten de Randstad veel minder zichtbaar is. Hoewel het getal van 17% een grove schatting is, geeft het wel een signaal af. Talloze mensen hebben een leven waarin hun seksuele voorkeur afwijkt van hoe God het in Zijn schepping bedoeld heeft.

En als iemand niet voor zo’n levensstijl kiest, dan kan het nog zijn dat er zondige begeerten en verlangens in zijn hart leven. Heeft niet ieder mens te strijden met de boosheid die uit zijn hart opwelt? “Want uit het hart komen voort boze bedenkingen, doodslagen, overspelen, hoererijen” (Matth.15:19). Voor de Heere is er dan maar één categorie: zondaar. En voor zondaren is er vergeving door het bloed van de Heere Jezus.

Ook interessant

Toespraak ds. Latzel in Nederland

Op 3 september 2020 heeft ds. O. Latzel gesproken tijdens een besloten studiedag in Amerongen. Deze studiedag is gehouden ter voorbereiding op

Dijkwachters gevraagd!

‘Het wassende water’ is de titel van een roman van Herman de Man. Zoals stijgend water dijken bedreigt, geldt dat ook voor