Je bekijkt nu Waarom de anti-conversiewet er waarschijnlijk niet komt
Christian Institute Online Seminar Jan2025_Beeld Youtube

Waarom de anti-conversiewet er waarschijnlijk niet komt

Leestijd: 2 minuten

Een anti-conversiewet gaat er in Engeland waarschijnlijk niet komen. Dit is de voorzichtig optimistische boodschap die de sprekers op een online seminar meegaven. “Er is geen manier om de activisten tevreden te stellen, zonder mensenrechten te schenden.”

Zowel in Nederland als in Engeland liggen er wetsvoorstellen op tafel om ‘conversiehandelingen’ te verbieden. Het leek me daarom nuttig om bij deze webinar aanwezig te zijn. De uitzending vond plaats vanuit de studio van The Christian Institute, een organisatie die zich al jaren bezig houdt met dit omstreden wetsvoorstel. Dat zij (na jaren campagne voeren) ervan overtuigd zijn dat de wetgeving het niet zal halen, vond ik erg bemoedigend.

De gevolgen zouden namelijk enorm zijn. Christenen zijn hier terecht bezorgd over. Worden dominees en ouders straks vervolgd als ze met gemeenteleden of hun eigen kinderen praten over seksualiteit en genderidentiteit? Ik schreef al eerder wat het probleem is met een conversion therapy ban. Graag deel ik nu een drietal redenen die aangereikt werden om goede moed te houden.

Allereerst, wat bedoelt men nu eigenlijk met conversion therapy? Is dat het onder psychische dwang of met fysiek geweld iemands seksuele voorkeur of identiteit trachten te veranderen? Dit is al verboden, een nieuwe wet is daarvoor niet nodig. Wil men ook gesprekken verbieden waarin gesproken wordt over het niet handelen naar gevoelens van homoseksualiteit of genderidentiteit, dan wordt het ingewikkeld. Uit het verleden blijkt dat conversiehandelingen in deze brede zin verbieden, onhaalbaar is. Steeds wanneer deze voorstellen onder de juridische loep worden genomen, blijkt dat de wetgeving in strijd is met artikel 8 – 11 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Ten tweede zou het aannemen van deze wetgeving direct ingaan tegen het zwaarwegende advies van Dr. Hilary Cass. Zij kwam in 2024 met een eindrapport na vier jaar onafhankelijk onderzoek van de genderzorg in Engeland. Haar advies bij minderjarigen met genderdysforie is om zorgvuldig af te wachten en niet direct een transitietraject in te gaan. Haar advies zou onder een Conversion Therapy ban verboden kunnen worden.

Ten derde, hoe meer men weet van deze wet, hoe minder aantrekkelijk men het blijkt te vinden. Veel mensen, ook regeringsleiders, zijn onwetend over wat de gevolgen zouden zijn van deze wet. Wanneer duidelijk wordt dat gesprekken tussen ouders en kinderen bijvoorbeeld ook strafbaar zouden kunnen zijn, vind men dat over het algemeen veel te ver gaan. Kortom, het is nog niet zo eenvoudig om deze wet in te voeren.

Het is mogelijk dat de wetgeving er ondanks dit optimisme toch komt, zowel in Engeland als in Nederland. Activisten vinden mensenrechten als vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting ondergeschikt aan vrijheid van seksualiteit en genderidentiteit, de vraag is of de regering dat ook vindt. Tijdens de webinar werd veel nadruk gelegd op het belang van gebed. Voor het belang van de kerk én de samenleving moeten we de Heere blijven vragen voor de afwijzing van dit wetsvoorstel. Daarnaast kunnen we danken dat we wonen in landen waar vrijheid van godsdienst en gewetensvrijheid tot op heden serieus genomen worden. Of dat zo blijft, is in Zijn handen.


De genoemde webinar werd gepresenteerd door drie sprekers. Simon Calvert van The Christian Institute (CI), Graham Nicholls van Affinity, en Mike Judge, pastor en editor van The Evangelical Times.

Willemien Gunnink-Janssen woont met haar gezin in Engeland. Haar man is predikant.