Over de grens: meerderheid Church of Scotland voor inzegenen ‘homohuwelijk’ & abortusrecht in Amerika

Leestijd: 3 minuten

Op het gebied van schepping, huwelijk, seksualiteit en alles wat daarmee samenhangt is veel aan de hand. Berichten buitelen over elkaar heen. Het Bijbels Beraad M/V selecteert wekelijks een aantal kwesties en nieuwsfeiten van over de grens.

Noorse kerk verdeeld over excuses aan lhbt-gemeenschap
Moet de Kerk van Noorwegen officiële excuses aanbieden aan de lhbt-gemeenschap? Volgens de leider van de kerk wel, schrijft CNE.news.

Bisschop Olav Fyske Tveit betoogt in een Facebookpost dat het voor de hoogste leiders in de Kerk van Noorwegen tijd is om excuses aan te bieden voor de manier waarop de kerk in het verleden met lhbt’ers is omgegaan. Volgens Tveit heeft de kerk het leven van de lhbt-gemeenschap „moeilijk gemaakt.”

Vanuit de kleine conservatieve hoek van de Noorse kerk klinkt protest tegen de oproep. Volgens Jo Hedberg is het on-Bijbels om excuses te maken voor Bijbelse standpunten. Excuses op zich is niet verkeerd, zegt Hedberg, maar „excuses moeten overeenstemmen met het Fundament van de kerk.”

Homoseksuelen in Canada mogen binnenkort ongehinderd bloed doneren
Canada heeft het verbod op bloeddonaties van homo- en biseksuele mannen opgeheven. Vanaf 30 september moeten bloedbanken ook donaties aanvaarden van mannen die recent seks hebben gehad met een andere man, schrijft de BBC.

In 1992 voerde Canada strenge regels voor bloeddonaties in. In de jaren 80 waren er namelijk zo’n 2000 mensen met HIV besmet als gevolg van bloeddonaties, en 60.000 met Hepatitic C. Jarenlang mochten homoseksueel levende mannen daarom helemaal geen bloed doneren. Inmiddels bestempelen velen dat als „homofoob.” Sinds 2019 mogen mannen doneren als ze drie maanden of langer geen anale gemeenschap met andere mannen hadden gehad. Die wachttijd komt binnenkort dus te vervallen.

De Canadese premier Justin Trudeau is heel blij met de nieuwe wetgeving. „Dit had eigenlijk tien tot zelfs vijftien jaar geleden al moeten gebeuren”, vindt de liberale leider die de huidige praktijk „discriminerend en verkeerd” noemde.

Meerderheid Church of Scotland voor inzegening ‘homohuwelijk’
Een meerderheid van de regio’s in de Church of Scotland is voor de inzegening van ‘homohuwelijken’. Dat blijkt uit stukken voor de synode die eind mei wordt gehouden. Van de presbyteries –een soort classes– zijn er 29 voor het inzegenen van relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, 12 zijn tegen, aldus het Reformatorisch Dagblad.

De tegenstanders maken zich zorgen over de koers van de kerk en blijven protesteren tegen het voorstel. Een aantal presbyteries spreekt uit dat het plan in strijd is met de Bijbel en voor meer verdeeldheid in de kerk zal zorgen.

Hooggerechtshof VS wil landelijk recht op abortus vernietigen
Het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan twee uitspraken te vernietigen die vrouwen het recht geven een abortus te plegen. Dat blijkt uit een schriftelijk ontwerpadvies, geschreven door rechter Samuel Alito, dat in handen kwam van nieuwswebsite Politico. Het gaat om de rechtszaken ”Roe versus Wade” uit 1973 en ”Planned Parenthood versus Casey” uit 1992. In de eerste zaak werd een abortus in de eerste 12 weken van een zwangerschap toegestaan, in de tweede zaak werd die termijn verdubbeld. Sindsdien mogen ongeboren kinderen in de eerste 24 weken van een zwangerschap gedood worden.

Volgens John Roberts, de opperrechter van het hof, is het ontwerpadvies authentiek, maar geen definitief standpunt. Het werd geschreven in aanloop naar een uitspraak in de zaak ”Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization”. In die zaak strijdt een abortuskliniek uit Mississippi tegen een wet die in 2018 in die staat van kracht werd. De wet verbiedt abortus vanaf 15 weken zwangerschap. Het hooggerechtshof moet de grondwettelijkheid van die staatswet toetsen.

Omdat er geen landelijke wet is die abortus toestaat, heeft een uitspraak in deze zaak ook effect op eerdere uitspraken. Het is voor de zes conservatieve opperrechters aanleiding om eerdere uitspraken, die strijdig zijn met de wet uit Mississippi, te vernietigen. Volgens Alito was Roe vs. Wade „vanaf het begin een enorme fout. Het is tijd om naar de grondwet te luisteren en de kwestie rond abortus terug te brengen naar de vertegenwoordigers van het volk”, aldus de conservatieve opperrechter. Daarmee krijgt iedere staat zelf de bevoegdheid om abortus toe te staan of te verbieden.

Naar verwachting zal er pas over twee maanden een definitieve uitspraak liggen.


Gepubliceerd: 06-05-2022

Meer buitenlands nieuws

Weerstand tegen nieuwe Franse genderrichtlijn

De Franse krant Le Point heeft een open brief gepubliceerd van voorzichtige clinici en onderzoekers die protesteren tegen een conceptrichtlijn voor genderbevestiging die minderjarigen vanaf 16 jaar dezelfde snelle

Kerk neemt initiatief voor digitaal vasten

Pastor Darren Whitehead van de Church of the City in de provincie Nashville (Tennessee) nam het initiatief voor een ‘Digital Fast’, zo meldt Christian Today.